Mahabalipuram, tempel van graniet in Zuid India

0
2007

60 kilometer ten zuiden van Madurai (het vroegere Madras) ligt aan de Golf van Bengalen in de deelstaat Tamil Nadu een wereldberoemd tempelcomplex. Het is het prototype van de Dravidische tempelbouw waar Zuid India om beroemd is. De tempels zijn zeer bijzonder omdat ze uit een brok steen zijn gebeeldhouwd.

Het vissersdorp Mahabalipurum werd in de 7e eeuw belangrijk toen Pallava koning Narasimha Varman I (630-668) zijn oog op de plaats liet vallen. In korte tijd liet hij hier een haven- en tempelstad verrijzen en werd Mahabalipuram na Kanchipuram de tweede hoofdstad van het Pallava-rijk.

De omgeving bestaat uit graniet. Dit leende zich ervoor om de bouwwerken direct uit het graniet te hakken. Twee plekken waren daar zeer geschikt voor: een 700 meter lange rotswand in de buurt van het dorp en een ronde verhoging ten zuiden van de dorpskern. In de wand zijn rotstempels en reliefs uitgehakt. De wereldberoemde kusttempel werd later onder Narashima Varman II (690-715) gebouwd.

Los van de architectonische bouwwerken is het gebied vanwege de witte stranden en hedendaagse tempelcomplexen maken het gebied een bezoek waar.

De beroemde kusttempel, een van de meest gefotografeerde bouwwerken van India. De tempel is volledig uit een stuk graniet gehakt.
Overal in het gebied zijn reliefs uit de graniet gehakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.