Marters in het Oertijdpark

0
1768

In Nederland komen van het geslacht marters (Martes) twee soorten voor: de boommarter en de steenmarter. Deze slanke roofdieren met lange staart hebben een dichte, bruine vacht met vaak een witte of gele keelvlek. De staart en poten zijn donkerder. De roofdieren zijn 30 tot 55 cm lang en hebben een gewicht van een halve kilo tot twee kilo. Mannetjes zijn groter dan de vrouwtjes. Marters leven solitair en polygaam. Deze roofdieren zijn goede klimmers en leven in de bossen. Marters eten kleine zoogdieren, vogels, vissen, insecten en vruchten. De roofdieren verzamelen veel voedsel in bomen. De marters zijn door de mens bejaagd om de waardevolle pels.

Martes martes crop
Boommarter. By Dani Kropivnik [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons.

Boommarter

De Europese marter of boommarter (Martes martes) is vrij zeldzaam in Nederland en jaagt met het seizoen mee. De naam boommarter geeft al aan dat deze marter in de bossen te vinden is. De boommarter is chocoladebruin met een gele keelvlek en heeft een lengte van 36 tot 56 cm. De marter is 15 cm hoog en weegt tussen een halve kilo tot 2,2 kilo. De staart kan wel 28 cm lang zijn.

Pine Marten BWC
Boommarter. By SurreyJohn [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], from Wikimedia Commons.
De boommarter jaagt op eekhoorns, muizen en konijnen. In het voorjaar en de zomer jaagt de marter op vogels en kikkers. Insecten, bessen en paddenstoelen vormen later in het seizoen een voedselbron. In de winter is aas eten een welkome toevoeging. Elke dag eet de marter een vijfde van zijn gewicht. Het roofdier is actief in de schemering en ’s nachts, maar in de zomer ook wel overdag. Het territorium wordt gemarkeerd door geurstoffen en uitwerpselen. Als hol gebruiken de marters een verlaten hol, een holle boom, een nestkast en zelfs een zolder.

In juli en augustus is de paartijd en in april en mei worden de jongen geboren. Na een half jaar zijn de jongen onafhankelijk, de marters worden gemiddeld 3 tot maximaal 11 jaar. De marters worden door roofvogels gegeten.

Martes foina kuna
Steenmarter. Stanislaw Szydlo [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons.

Steenmarter

Het fluwijn of de steenmarter (Martes foina) leeft in de bossen, maar zoekt steeds vaker door de mens bewoonde plekken op. De marter is een alleseter die ook vlees eet en past zich goed aan. De steenmarter is 40 tot 50 cm lang en weegt tussen 700 gram tot 2 kilo. De marter is bruin van kleur met witte keelvlek. De steenmarter eet voornamelijk dieren: muizen, ratten, eekhoorns, vogels, hagedissen en kikkers, maar ook vruchten, eieren, insecten en aas. De paartijd valt in de zomer en in de lente komen de jongen ter wereld. Na acht tot tien weken zijn de marters onafhankelijk.
Van nature leeft de steenmarter in loofbossen, maar in de nabijheid van mens woont de steenmarter in huizen, spouwmuren of schuren. In de natuur graaft hij een hol. In een latrine laat de marter zijn uitwerpselen achter. De steenmarter is beschermd en is in Nederland met name in het oosten te vinden. Steenmarters worden gezien als lastige dieren door de overlast bij woningen, maar ook de schade onder de motorkap. Gelukkig is er een spray om dit te voorkomen.
Martes foina litter 7
Nest steenmarters. By ANRH [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons.

Diersporen van marters in en om het Oertijdpark

De onderstaande sporen leveren het bewijs van de aanwezige marters rondom het erf van de ijzertijdboerderij. We vermoeden een steenmarter.

Afdruk van marterachtige.
Afdruk van marterachtige naast de afdrukken van schoenzolen.

Tijdens een excursie in de Mandelanden vonden we het volgende spoor van een marterachtige. Hier zie je een spoor door het hoge gras en struikgewas.

Sporen naar bossage van een marterachtige.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.