Aan de oevers van de Dode Zee in Israel staat op een heuvel een fort met de naam Masada (ook wel Massada genoemd). Het ligt op 450 meter hoogte en is vanaf de Dode Zee nauwelijks te zien. Dat was uiteraard ook de reden dat het daar ooit gebouwd is. Het mocht niet opvallen en vanuit de strategische positie kon je het hele gebied goed in de gaten houden. Het is gebouwd door Herodotus de Grote tussen 37 en 4 v.Chr. Het moest een onneembare vesting zijn.

Het complex werd gebouwd na de verwoesting van de Tweede Tempel. Er vluchten toen meer dan duizend Joodse opstandelingen naar het fort. Uiteindelijk bleek het fort toch niet onneembaar te zijn want in 73 n.Chr. wist de Romeinse generaal Flavius Silva het fort te veroveren.

De mensen in het fort wilden zich niet overgeven aan de Romeinen en pleegden massaal zelfmoord. Vanwege deze houding van deze religieus-radicale nationalisten, de Zeloten, heeft Masada in Israel een grote symbolische betekenis. Nog altijd zweren soldaten bij hun eed op de vlag dat ‘Masada nooit meer mag vallen’.

Het complex is in 1963 opgegraven en vanaf dat moment gerestaureerd. In 2001 is het op de UNESCO Werelderfgoedlijst terecht gezet.

Locatie Masada

Impressie van Masada

Vanaf de Dode Zee is het fort nauwelijks te zien. Het enige wat je tegenwoordig ziet is een wandelpad naar boven en de kabelbaan die naar boven gaat.
Uitzicht vanaf het fort. In de verte de Dode Zee
Een deel van het fort is gerestaureerd.
Op diverse plekken zijn nog aardewerken kruiken te zien.
In het fort zijn ronde stenen gevonden. Ze werden gebruikt om weg te schieten naar de vijand.
Rondom het fort zijn restanten te zien van kampementen van de Romeinen. Ze hebben langere tijd hier gezeten om het fort te veroveren.
Een van de Romeinse kampementen die gedurende de lange belegering zijn gebouwd.
Uitzicht op de Dode Zee vanaf het fort

Vorig artikelHunebedden en keien bij Salzwedel in Duitsland
Volgend artikelDe Dode Zee rollen bij Qumran
Harrie Wolters is algemeen directeur van het Hunebedcentrum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.