Mayabolwerk Chichen Itza in Mexico

0
2311

In het Noordoosten van Mexico ligt het schiereiland Yucatan. Het gebied is vooral bekend vanwege de vele maya complexen. De beroemdste is Chichen Itza. Dit is de best gerestaureerde mayastad en ook de meest bezochte. Meer dan 1 miljoen toeristen bezoeken ieder jaar Chichen Itza.

Chichen Itza ligt centraal in de Yucatan.

De legende vertelt dat de eerste stad is gebouwd door de Tolteekse heerser Tōpīltzin Cē Ācatl Quetzalcōātlde in 968. De stad werd later de hoofdstad van het Tolteekse Rijk. De hedendaagse archeologen denken dat de legende niet waar kan zijn omdat uit archeologisch bewijs blijkt dat de stad ouder is.

Sinds de oprichting was de stad lange tijd de belangrijkste stad van een Tolteeks-Maya dynastie het voor het zeggen had. Later werd de stad verlaten en werd het verzwolgen door het oerwoud. In 1850 werd de stad opnieuw ontdekt door archeologen. Sinds 1988 staat de stad genoteerd op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Chichén Itzá ligt niet ver van de rand van de oude krater van Chicxulub. Van deze beroemde krater, die gevormd is door de inslag die waarschijnlijk een eind maakte aan de dinosauriers is aan het oppervlak niet veel te zien, behalve de cenotes, de ondergrondse poelen die in het klovenstelsel van de krater gevormd zijn.

Piramide van Kukulcan of El Castillo

El Castillo is het bekendste Mayamonument ter wereld. El Castillo is een piramide die ook een kalender is, de Mayakalender. De piramide bestaat uit 18 niveaus, deze niveaus staan gelijk aan de 18 maanden waaruit een Mayajaar bestaat. Het aantal treden van de piramide, samen met het bovenste plateau maakt een totaal aantal van 365, wat staat voor het aantal dagen per jaar in de Mayakalender. Verder heeft de piramide in totaal 52 separate vlakken op de zijkanten van de piramide, wat gelijk staat aan het aantal jaren in een eeuw in de Mayakalender. El Castillo is 30 meter hoog, helaas is het voor publiek niet meer mogelijk om de piramide te beklimmen.

El Castillo

Naast de functie van een kalender kent de piramide nog een ander bijzonder verschijnsel. Op 21 maart en op 21 september, het begin van de lente en van de herfst, zorgt de stand van de zon voor een prachtig schaduwspel. De stand van de zon en dus zijn schaduw zorgt ervoor dat het lijkt alsof er een 34 meter lange slang langs de trap van de piramide naar boven klimt, en aan de andere kant van de piramide weer naar beneden glijdt. Dit verschijnsel trekt ieder jaar honderden bezoekers van over de hele wereld.

El Castillo

Vele monumenten

In Chichen Itza zijn nog vele andere monumenten te vinden. Zo is er het grootste balspeelveld uit de Mayawereld. Ook zijn er diverse tempels aanwezig waaronder de tempel van de tafels, de tempel van de krijgers en de tempel van de jaguar. Ook is er een observatorium te vinden genaamd El Caracol. Dit observatorium gebruikten de Maya’s om via de sleuven in het dak van de koepel astronomische waarnemingen te doen.

Grootste balspeelveld van de Maya’s
El Caracol, ook wel slakkenhuis genoemd, is een sterrenwacht op de archeologische site van Chichen Itza van de Maya’s, op het schiereiland Yucatán in Mexico. Het was een voorloper van het huidige observatorium.
Voor de terrasvormige piramide staan 68 vierkante pilaren met gebeeldhouwde krijgers op een laag platform. Erachter de piramide met de monumentale trap mat een balustrade met een opvallende, hoekige vorm en eindigend in de gebruikelijke slangenkop met opengesperde muil. De tempel is gedecoreerd met hoekmaskers boven elkaar. De open bek en slurfachtige neus zijn de kenmerken van de regengod Chaac. Het hoogtepunt van de Tempel van de Krijgers is het beeld van Chac Mool voor de zuileningang. Deze liggende figuur, d knieën gebogen, het bovenlichaam opgericht, oogt vriendelijk. Maar schijn bedriegt: het is een Tolteeks altaar, gebruikt voor mensenoffers. Op de buik van Chac Mool rust een schaal die met beide handen wordt vastgehouden en die bedoeld was voor het hart van de slachtoffer.
Pilaren voor de Tempel van de Krijgers
Tempel van de Krijgers

Maya afbeeldingen

Op vele plekken zie je beelden in steen gehakt waaronder veel typische Maya-maskerachtige voorstellingen.

Afbeelding van een jaguar

Nog lang niet alles is opgegraven

Als je iets verder het oerwoud inloopt zie je meer en meer tempels en gebouwen. De meeste liggen nog als heuvels met bomen erop in het oerwoud. Overal waar je kijkt zie je wel iets.

Heuvel met daaronder nog een niet opgegraven Mayagebouw.
De ingang van een gebouw is zichtbaar. Ook deze is nog niet opgegraven.
De bodem in het oerwoud ligt bezaaid met restanten van gebouwen.

Op diverse plekken in het oerwoud vind je tempels

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.