Mekelermeer, aardkundig monument in Drenthe

2
2931
Mekelermeer. Foto Provincie Drenthe

Tussen Nieuw-Balinge en Gees ligt een zeer bijzonder gebied, het Mekelermeer. Zo op het eerste gezicht een gewoon Drents ven zoals vele andere, prachtig gelegen in het schaduwrijke bos van de boswachterij Gees.

Maar het Mekelermeer is meer dan een ven, het is een levend geschiedenisboek dat vertelt over een ijstijd, de eerste boeren en de tijd van ontginning en bosaanplant.

Het Mekelermeer is een ovale, open waterplas met een diameter van 200 tot 250 meter. Het heeft in het midden een waterdiepte van ongeveer 6 meter, maar onder de waterbodem ligt nog 6 meter meersediment. De totale diepte was dus ooit 12 meter.

Het Mekelermeer is een bijzonder mooi voorbeeld van een pingoruïne. Door zijn grote diepte heeft er nooit veenvorming plaatsgevonden. Het is dus ook nooit uitgeveend.
Hierdoor herbergt het in zijn sediment een onschatbaar aardkundig archief met informatie over een periode van meer dan 10.000 jaar.

Mekelermeer, prachtig voorbeeld van een pingoruine. 

In Drenthe liggen ongeveer 1500 zogenaamde pingoruines. Dat zijn de restanten van pingo’s die zo’n 20.000 jaar geleden in Drenthe voorkwamen. Een pingo is een plek waar in de laatste ijstijd (de Weichselijstijd) grondwater door de permanent bevroren bodem probeerde naar het oppervlak te komen. Door de druk van het water ontstond er een heuvel van ijs aan het oppervlak. Bij de groei van de heuvel werd de bodem omhoog getild. Deze lag bovenop de heuvel van ijs. Bij het smelten van de heuvel gleed de boven op de heuvel liggende laag grond naar de zijkanten waardoor er een ring van aarde rondom de ijsheuvel ontstond. Toen de pingo volledig smolt bleef er een gat in de grond over. Deze noemen we een pingoruine. Deze gaten werden later meestal opgevuld met water, waarna er vaak moeras en veenvorming plaatsvond. We noemen deze waterplasjes vennen. Er zijn echter ook droge pingoruines. Al met al zijn er zo’n 1500 in Drenthe en daarmee heeft de provincie waarschijnlijk de grootste dichtheid aan pingoruines in de hele wereld. Uniek dus! Het Mekelermeer is een prachtig voorbeeld van een pingoruine en niet voor niets uitgeroepen tot aardkundig monument in de Provincie Drenthe.

Ook tegenwoordig kun je nog echte pingo’s zien, je moet dan echter wel naar Canada (het McKenziegebied) of naar Siberie.

Voor meer informatie over pingo’s klik hier. 

Ontstaan pingo. Provincie Drenthe website www.pingoruines.nl

2 REACTIES

  1. In mijn jeugd , zestiger jaren van de vorige eeuw, gingen ervaren vissers ( Remco Hesse en jan Witvoet sr.) hier met een bootje karpers vangen en niet zonder succes.
    Deze pingoruine herbergde volop vis in die jaren.
    Er waren ook vissteigers.
    Opmerkelijk voor een zuur( en dat is maar de vraag ) ven in het woeste veld.e

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.