Muur: groente, onkruid en vogelvoer

0
5892
By André Karwath aka Aka [CC BY-SA 2.5 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5)], from Wikimedia Commons.

Tot het geslacht Muur (Stellaria) behoren zo’n 175 soorten waarvan negen soorten in Nederland te vinden zijn: bosmuur (Stellaria nemorum), duinvogelmuur (Stellaria pallida), grasmuur (Stellaria graminea), grote muur (Stellaria holostea), heggenvogelmuur (Stellaria neglecta), moerasmuur (Stellaria uliginosa), vogelmuur (Stellaria media), watermuur (Stellaria aquatica) en zeegroene muur (Stellaria palustris). De naam van het geslacht is afgeleid van het Latijnse woord stella wat kleine ster betekend. De bloemvorm is stervormig, vandaar. Veel soorten hebben vijftalige, witte kroonbladen. Voor sommige motten is het een waardplant. Van zowel de vogelmuur en de grote muur zijn toepassingen bekend door de mens van het verleden tot nu.

Kaldari Stellaria media 01
Vogelmuur. By Kaldari [CC0], from Wikimedia Commons.

Vogelmuur

Deze muur is een lage en eenjarige plant die het hele jaar door bloeit met witte bloemen. Het plantje is het hele jaar te vinden met vier kenmerkende diep ingesneden bladeren. De stengels kunnen 40 cm lang worden en de bloemknop is sterk behaard. Als je de stengel uit elkaar haalt, zie je een soort elastiek ertussen en hier kan je de plant aan herkennen. Op akkers en in tuinen en ruigten is de plant te vinden. Deze muur is een typisch onkruid, maar kan ook worden gebruikt als groenvoer bij vogels en is een natuurlijk beitsmiddel bij wol. Vogelmuur is een van de lekkerste malse wilde groenten, en tevens zeer voedzaam. De bladeren, maar ook de stelen zijn te eten. De smaak is neutraal tot licht gekruid. De vogelmuur is te bereiden als spinazie. In stamppotten, groententaarten, stoofpotjes, soepen, salades en dressings is vogelmuur te verwerken. Vogelmuur is rijk aan ijzer, calcium, magnesium, kalium, kiezelzuur en vitamine C. In het verleden is het kruid gebruikt in de volksgeneeskunde tegen diverse aandoeningen, maar ook als weersvoorspeller. Bij de Ainu werd vogelmuur gebruikt tegen kneuzingen en pijnlijke botten. In het Japanse gerecht Nanakusa-no-sekku is het een van de ingredienten. In grote hoeveelheden is de plant giftig door saponinen. Bij runderen is deze vergiftiging aangetroffen, maar zelden door de grote hoeveelheid (meerdere kilo’s).

StellariaMedia001
Vogelmuur. I, Hugo.arg [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) or CC BY-SA 2.5 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5)], from Wikimedia Commons.

 Grote muur

Deze muur is een vaste plant en van de verschillende soorten heeft deze grote muur de grootste bloemen. De plant is te vinden in bermen of bosranden van loofbossen en heggen. In Nederland is de plant te vinden op de zandgronden. Vroeger is de grote muur gebruikt als geneesmiddel voor de ogen, maar inmiddels is het een decoratieve bodembedekker in tuinen.

Stellaria holostea Grote muur closeup1
Grote muur. By Rasbak [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], from Wikimedia Commons.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.