Venus van Brassempouy

0
2159

In 1892 is een grot Grotte de Pape in Brassempouy (Frankrijk) een beeldje van ivoor gevonden uit het laat-paleolithicum en behorende tot het Gravettien: de Venus van Brassempouy samen met 8 andere menselijke beeldjes.

Venus de Brassempouy
Venus de Brassempouy. By PHGCOM [Public domain], via Wikimedia Commons.

Venus van Brassempouy

Het beeld, enkel een hoofd met nek, is slechts 3,65 cm hoog en is zo’n 26.000-24.000 jaar geleden gemaakt. Het beeld is gemaakt van ivoor van de slagtanden van een mammoet. Bijzonder is de realistische weergave van de mens in tegenstelling tot de andere venusbeelden. Dit beeld is het oudste beeld van een realistisch gezicht. Volgens archeoloog Bahn (1997) gaat het om een weergave van een mens (geen vrouw of man), maar velen spreken over een venus of vrouw. Het hoofd toont een voorhoofd, wenkbrauwen en een neus. Op het hoofd is een patroon van kleine vierkantjes aangebracht en dit wordt verschillend geinterpreteerd: haren, een hoed of een pruik.

Venus of Brassempouy
Venus of Brassempouy. [Public domain], via Wikimedia Commons.

Het beeld wordt bewaard in Musée d’Archéologie Nationale te Saint-Germain-en-Laye, Frankrijk. Het beeld wordt getoond in de zaal Piette (Salle Piette), die alleen open is na reservering. Het beeldje is, doordat het gemaakt is van mammoetivoor, zeer gevoelig voor beschadiging door verschillen in temperatuur, vochtigheid en licht.

Replica

In de museumwinkel van het Hunebedcentrum is een prachtige replica van het Venus van Brassempouy te koop. Hij is gemaakt door Ateliers MTW in Groningen. Deze natuurgetrouwe replica van hoogwaardige epoxyhars is het resultaat van vele uren minutieus handwerk. De replica staat bekend onder G-08 en de replica heeft zonder sokkel een hoogte van 3,5 cm en breedte van 2,3 cm.

Bronnen

BAHN, P.G., 1997. Journey Through the Ice Age. University of California Press.

https://www.ateliersmtw.nl/

Venusbeeld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.