Venus van Dolní Věstonice

0
1786

Op 13 juli 1925 is een beeld, gebroken in twee stukken, gevonden in een laag vulkanische as: de Venus van Dolní Věstonice bij Dolní Věstonice (Tsjechië). De opgravingssite was een jong-paleolitisch kampement van mammoetjagers en heeft vele vondsten van klei opgeleverd, denk aan beeldjes van dieren, maar ook ruim 2.000 keramieken ballen. Het onderzoek onder leiding van Karel Absolon heeft tussen 1924 en 1938 plaatsgevonden. Het beeld bevindt zich in de collectie van het Moravisch museum in Brno (Tsjechië), maar wordt zelden getoond aan het grote publiek omdat het beschermd is.

Vestonicka venuse
Venusbeeld van voren. By che(Please credit as “Petr Novák, Wikipedia” in case you use this outside Wikimedia projects.)guidance: Danny B. (che) [CC BY-SA 2.5 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5)], via Wikimedia Commons.

Venus van Dolní Věstonice

Het keramieken beeld is 11,1 cm hoog en 4,3 cm breed en wordt toegeschreven aan de Gravettiencultuur. Met zijn ouderdom van 29.000 – 25.000 jaar is het een van de oudste voorwerpen van keramiek. Het beeld is gemaakt van een mengsel van loss en beendermeel wat op een lage temperatuur is gebakken, zo’n 500 tot 900 graden Celsius. Opvallend zijn net als bij andere venusbeeldjes de grote heupen, billen en borsten wat kan wijzen op symbolen van vruchtbaarheid en verder is het kleine hoofd opvallend net als de weinige details van de rest van het lichaam. Bij nieuw onderzoek is een vingerafdruk van een kind tussen 7 en 15 jaar aangetroffen op het beeld. De verklaring is dat een kind het beeld in handen heeft gehad voordat het gebakken is (Králík, Novotný and Oliva, 2002).

Vestonicka venuse back
Venusbeeld omgedraaid. By che(Please credit as “Petr Novák, Wikipedia” in case you use this outside Wikimedia projects.)guidance: Danny B. (che) [CC BY-SA 2.5 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5)], via Wikimedia Commons

Replica

In de museumwinkel van het Hunebedcentrum is een prachtige replica van het Venus van Dolní Věstonice te koop. Hij is gemaakt door Ateliers MTW in Groningen. Deze natuurgetrouwe replica van hoogwaardige epoxyhars is het resultaat van vele uren minutieus handwerk. De replica staat bekend onder G-10 en de replica heeft zonder sokkel een hoogte van 14,7 cm en breedte van 6,0 cm.

Bronnen

Králík, Miroslav; Novotný, Vladimír; Oliva, Martin (2002), “Fingerprint on the Venus of Dolní Věstonice I”, Anthropologie, Moravské zemské muzeum, Brno, Czech Republic, 40/2: 107–113.

https://www.ateliersmtw.nl/

Venusbeeld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.