Op 7 augustus 1908 werd door de archeoloog Szombathy bij Willendorf in Wachau, Oostenrijk, een prachtig beeldje gevonden: de Venus van Willendorf. De Venus van Willendorf is het eerste venusbeeldje dat ooit is gevonden. Het beeld is net als de vindplaats te dateren in het laat-paleolithicum en is zo’n 30.000 jaar geleden gemaakt (ANTL-WEISER 2009). Het venusbeeldje is te bewonderen in het Natuurhistorisch Museum te Wenen in Oostenrijk. 

VenusWillendorf
Venus van Willendorf. Plp [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via Wikimedia Commons.

Venus van Willendorf

Het beeldje is 11,1 cm hoog en is gemaakt van oölitisch kalksteen (een fijne kalksteen). Ondanks de ouderdom is het beeldje nog helemaal gaaf. Het venusbeeld is ooit met rode oker beschilderd en nu nog zijn hier en daar resten te zien van de oker. Over het beeldje is weinig bekend. We weten niet wat de betekenis was of hoe het is gemaakt, maar het beeldje is niet natuurgetrouw. De vrouwelijke kenmerken zijn overdreven: volle borsten, dikke buik, venusheuvel, dijen en billen. De vrouw zou mogelijk hoogzwanger zijn en dus vruchtbaarheid uitbeelden. De armen en voeten zijn klein weergegeven en het gezicht ontbreekt. Op de kop lijken rollen haar of vlechten van haar te zijn gemaakt. In de prehistorie al heeft het beeld niet kunnen staan.

Scan the World - Venus of Willendorf
Scan the World – Venus of Willendorf. By Scan the World [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], from Wikimedia Commons.

Replica

In de museumwinkel van het Hunebedcentrum is een prachtige replica van de venus van Willendorf te koop. Hij is gemaakt door Ateliers
MTW in Groningen. Deze natuurgetrouwe replica van hoogwaardige epoxyhars is het resultaat van vele uren minutieus handwerk. De replica staat bekend onder G-02 en de gravure heeft zonder sokkel een lengte van 10,8 cm en breedte van 5,5 cm.

Bronnen

https://www.ateliersmtw.nl/

Antl-Weiser, W. (2009). The time of the Willendorf figurines and new results of palaeolithic research in Lower Austria. Anthropologie, 47(1-2), 131.

Replica Venus van Willendorf

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.