Vrouwenhoofd van Dolní Věstonice

0
1344

In de jaren twintig van de 20ste eeuw werd in Dolní Věstonice naast een venusbeeldje ook een vrouwenhoofd van ivoor van de slagtanden van een mammoet gevonden. Ook dit beeldje is zo’n 29.000 – 25.000 jaar geleden gemaakt.

KM - Altsteinzeit Frauenköpfchen
By Wolfgang Sauber [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], from Wikimedia Commons.

Vrouwenhoofd van Dolní Věstonice

Het beeld van ivoor van de slagtanden van een mammoet is opvallend doordat de linkerzijde van het vrouwengezicht is vervormd. Op de site is een vrouw begraven met een vervorming aan het gezicht aan dezelfde zijde. Onderzoekers denken een verband te zien tussen deze vrouw en het beeld. De vrouw is begraven onder een schouderblad van een mammoet, met een vossenhuid en rode oker wat zou duiden op de hogere status van deze vrouw.

Vrouwenhoofd van Dolní Věstonice.

Replica

In de museumwinkel van het Hunebedcentrum is een prachtige replica van het Vrouwenhoofd van Dolní Věstonice te koop. Hij is gemaakt door Ateliers MTW in Groningen. Deze natuurgetrouwe replica van hoogwaardige epoxyhars is het resultaat van vele uren minutieus handwerk. De replica staat bekend onder G-07 en de replica heeft zonder sokkel een hoogte van 4,8 cm en breedte van 2,0 cm.

Bronnen

https://www.ateliersmtw.nl/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.