Zwemmend rendier van Bruniquel

0
1260

Op de heuvel Montastruc bij Briquel (Frankrijk) is in 1866 dit beeldje van mammoetivoor naast andere kunstwerken gevonden door Peccadeau de l’Isle: het Zwemmende rendier. Pas in de 20ste eeuw werd duidelijk dat het beeldje samen met een ander beeldje van een rendier een kunstwerk vormde, namelijk twee zwemmende rendieren. Het kunstwerk wordt toegeschreven aan de Magdaleniencultuur en heeft een ouderdom van ongeveer 13.000 jaar. Dit prachtige kunstwerk is te bewonderen in het British Museum.

Sleeping Reindeer 3 2918856445 7d66cc4796 o
De twee zwemmende rendieren. [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons.

De zwemmende rendieren

Het rendier aan de linkerkant is een mannetje wat je kunt zien aan de grootte, het gewei en de genitalien. Het vrouwtje is aan de rechterkant en dit kun je zien aan de uiers. De scene zou het migreren van rendieren uitbeelden in het najaar.

Sleeping Reindeer - horizontal
Twee zwemmende rendieren. [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons.

Replica

In de museumwinkel van het Hunebedcentrum is een prachtige replica van het rendier te koop. Hij is gemaakt door Ateliers MTW in Groningen. Deze natuurgetrouwe replica van hoogwaardige epoxyhars is het resultaat van vele uren minutieus handwerk. De replica staat bekend onder G-06 en de replica heeft zonder sokkel een hoogte van 3,0 cm en breedte van 10,5 cm.

Bronnen

https://www.ateliersmtw.nl/

Het zwemmende rendier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.