Agrimonie – vroeger een medicijn voor de ogen

0
1564
Agrimonia procera. By Karelj [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) or GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], from Wikimedia Commons

Het geslacht Agrimonie (Agrimonia) bestaat uit ruim 10 soorten. De naam komt van het Griekse woord argemon wat witte oogvlek betekent. Deze naam is te verklaren doordat vroeger werd gedacht dat deze planten hielpen bij aandoeningen van de ogen. De planten zijn overblijvend en te vinden in de gematigde streken. De planten kunnen wel 200 cm hoog worden en bloeien met gele bloemen. In Nederland zijn twee soorten te vinden, namelijk de gewone agrimonie (Agrimonia eupatoria) en de welriekende agrimonie (Agrimonia procera). De gewone agrimonie is vrij algemeen, maar de welriekende agrimonie is zeldzaam. In het Oertijdpark is de gewone agrimonie te vinden.

Gewone agrimonie.

Gewone agrimonie

De soortnaam eupatoria zou verwijzen naar een Pontische koning bekend door zijn kruidenkennis: Mithridates VI Eupator. Langs dijken, wegen, sporen, akkerlanden, hooilanden en bosranden is de gewone agrimonie te vinden. De gewone agrimonie groeit op kalkrijke gronden. In Nederland is de plant vrij algemeen langs de grote rivieren , in de duinen en in Zeeland en Zuid-Limburg te vinden. Op de Nederlandse Rode Lijst staat deze plant als sterk afgenomen. De plant kan wel 100 cm worden en is meerjarig. De harige bladeren onderaan worden wel 20 cm en bovenaan zo’n 10 cm. Van juni tot september bloeit de agrimonie met gele bloemen. De zaden met weerhaken verspreiden zich via (de vacht van) dieren.

Agrimonia eupatoria MHNT.BOT.2004.0
Zaden gewone agrimonie. [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], from Wikimedia Commons.

Gebruik van vroeger tot nu

In de kruidengeneeskunde wordt de plant voor diverse doeleinden gebruikt: ontstekingsremmend, antibiotisch, stimuleert afscheiding sappen en pijnstillend.

Agrimonia procera1
Welriekende agrimonie. By Franz Xaver [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], from Wikimedia Commons.

Welriekende agrimonie

Deze overblijvende plant staat ook op de Rode lijst van planten, helaas is deze plant zeldzaam en afgenomen in aantallen. Van nature komt deze plant voor in Nederland. De plant kan wel 150 cm hoog worden, de stengel is voorzien van lange en korte haren net als de bladeren. Een zoetzure geur komt van de bladeren af als je deze wrijft. De plant bloeit met gele bloemen van juni tot augustus. De plant is te vinden op vochtige, vaak leemhoudende grond langs bossen, struikgewassen en wegen.

Agrimonia procera frucht
By Kristian Peters — Fabelfroh 07:57, 14 September 2007 (UTC) (photographed by Kristian Peters) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via Wikimedia Commons.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.