Antalya, een moderne stad met de Romeinse triomfboog van Hadrianus

0
1619
De poort van Hadrianus. By Ingo Mehling [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons.

Antalya in Turkije is de vijfde stad van het land. Er wonen anderhalf miljoen mensen. De stad ligt in het zuidwesten van Turkije aan de Middellandse Zee en is de hoofdstad van de provincie Antalya. Inmiddels is het bekend als grote internationale badplaats, de naam komt van de baai waaraan de stad ligt: de Baai van Antalya.

Antalya aan de baai van Antalya.

Geschiedenis

De naam Attaleia komt van de naam van de stichter van de stad zo’n 150 v.Chr. in de Hellenistische periode: Attalos II, koning van Pergamon. De naam veranderde in de loop van de tijd naar Adalia en uiteindelijk in Antalya. Recent archeologisch onderzoek op de plek Doğu Garajı toont aan dat de stad al in de derde eeuw v.Chr. werd bewoond.

II. Attalos Heykeli
Attalus II, de stichter. By Cobija [CC0], from Wikimedia Commons.
De Romeinen waren de volgende heersers en Antalya groeide uit tot een welvarende stad met vele nieuwe monumenten met een toename van stedelijke ontwikkeling in de regio. In het jaar 133 v.Chr. stierf Attalus III, hij liet zijn koninkrijk na aan het Romeinse Rijk. Vanaf dat moment was Attaleia onderdeel van de provincie Pamphylie Secunda. Na de Romeinen komt de stad in handen van het Byzantijnse rijk, later de Seltjoeken en uiteindelijk het Ottomaanse rijk. Gedurende WOI kwam de stad onder controle van de Italianen, maar na de Onafhankelijkheidsoorlog kwam het in handen van de Republiek Turkije.

Romeinse monumenten

Van de monumenten uit de Romeinse tijd is de poort van Hadrianus wel de meest indrukwekkende. Naast het museum van Antalya is deze triomfboog van Hadrianus echt een bezoek waard. De poort is gebouwd ter ere van de Romeinse keizer Hadrianus, die de stad bezocht in het jaar 130 n. Chr. Van de poorten in de stadsmuur is dit de enige poort die is overgebleven. De poort is in 1817 ontdekt. De poort heeft een indrukwekkende hoogte van 8 meter.

Poort van Hadrianus.

De zuidelijke toren is waarschijnlijk los van de poort gebouwd en dateert uit de Romeinse Tijd. Van de noordelijke toren is de onderkant uit de Romeinse Tijd en de bovenkant uit de Seltjoekse periode, ongeveer de 13e eeuw. De poort is gemaakt van wit marmer op de pilaren van graniet na. De decoratie is prachtig met rozetten en bloemen. De poort bestond uit twee lagen. Waarschijnlijk stonden op de bovenste laag beelden van de keizer en zijn familie. De poort is goed bewaard gebleven doordat het was ingebouwd door stadsmuren. Vandaag de dag kun je over een doorzichtige vloer lopen over de Romeinse weg. Bijzonder zijn de diepe sporen van karren in de bestrating door al het vervoer naar en uit de stad. Andere sporen uit de Romeinse tijd zijn de eeuwenoude stadsmuren uit Romeinse, Byzantijnse, Seltjoekse en Ottomaanse periode.

De stad Antalya gezien vanuit de baai met de prachtige stadsmuren.

Adres

Poort van Hadrianus
Barbaros Mahallesi, 07100 Muratpaşa/Antalya, Turkije

Bronnen

http://www.goturkeytourism.com/destinations-turkey/antalya-city-in-turkey.html

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.