Avebury en Silbury Hill, prehistorische hotspots in Engeland

0
2388
avebury
avebury

Niet heel ver van Stonehenge (30 kilometer verderop) ligt in het zuiden van Engeland Avebury. Het plaatsje ligt grotendeels midden in de grootste steencirkel ter wereld (met een doorsnee van 335 meter). Gek genoeg is het een stuk minder bekend dan Stonehenge maar het is zeker net zo interessant. Je kunt er vrij rondlopen en hoeft er geen entree voor te betalen.

De steencirkel is zo groot dat het niet mogelijk is om het geheel op de foto te zetten.
Avebury steencirkel
Avebury deel van de steencirkel

Avebury, de grootste steencirkel ter wereld

De steencirkel bestaat uit honderden enorme stenen (tot 5,5 meter hoog) die 4500 jaar geleden zijn neergezet. Niet alle stenen zijn meer aanwezig maar wat er nog staat is zeer indrukwekkend. En dan te bedenken dat er nog maar 98 van de oorspronkelijk 600 stenen staan. Moet je je eens voorstelen hoe het er 4500 jaar geleden moet hebben uitgezien. Door de loop van de tijd waren de meeste overgebleven stenen omgevallen of weggezakt. In 1930 zijn de stenen weer rechtop gezet door Alexander Keiller. Rondom de cirkel is nog een aarden wal aangelegd. Ook deze is weer opgehoopt in de vorige eeuw. De betekenis van deze wal is niet duidelijk.

Avebury steencirkel
De steencirkel loopt door het dorp heen
Avebury dorp
De kerk en een deel van het dorp ligt binnen de cirkel.

Silbury Hill

Niet ver van Avebury (op loopafstand) ligt nog een zeer bijzonder prehistorisch monument; Silbury Hill. Deze heuvel is de grootste door de mens gemaakte heuvel van Europa. Hij is bijna 40 meter hoog. Het is 4600 tot 4700 jaar geleden gebouwd en daarmee iets ouder dan Avebury (en ook een stuk ouder dan Stonehenge). Het is niet geheel duidelijk waarvoor hij is gemaakt, het kan een grafheuvel zijn maar het kan ook een astronomische betekenis hebben. Er zijn heel wat pogingen gedaan de afgelopen eeuwen om opgravingen te doen. Er zijn tunnels in gegraven (zowel horizontaal als verticaal), gaten gegraven en meer maar er is nooit veel in gevonden. Het blijft een mysterie.

Stonehenge, Avebury, Silbury Hill en een aantal andere prehistorische monumenten staan als een eenheid op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Silbiry hill
Silbury Hill, de grootste door de mens gemaakt heuvel in Europa

Er zijn een aantal interessante documentaires gemaakt over Avebury en omgeving. Zie

avebury
Deel van de steencirkel van Avebury, het is niet mogelijk de hele cirkel in beeld te krijgen
silbury hill
Silbury Hill

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.