Callanish, een cluster menhirs in Schotland

2
1792

Op het eiland Lewis, een van de eilanden van de Hebriden, in Schotland liggen meerdere menhirs en groepen menhirs. De meest beroemde zijn de ‘Standing Stones of Callanish’. Het is een van de meest bijzondere megalithische complexen van Europa. Ze zijn gebouwd in de bronstijd tussen 2900 v.Chr. en 2600 v.Chr.

The standing stones of Callanish op het eiland Lewis. Op de voorgrond zijn de stenen van de Avenue te zien, een soort van weg dat naar het monument gaat.

Er zijn meerdere monumenten in de omgeving van Callanish maar de cirkel van menhirs is de meeste beroemde. Deze is te zien vanaf de hoofdweg (A858). Het bestaat uit rijen van grote stukken gneis gerangschikt in een kruisvormig patroon binnen een cirkel. In het centrum van de 13 stenen staat een grote steen en een kleine grafkamer. In de omgeving staan nog twee cirkels met stenen.

De bouw

De bouw van het monument is in meerdere fases tot stand gekomen. Er zijn bewijzen gevonden dat voor de bouw (zo’n 3000 v.Chr.) er landbouw werd bedreven op de plek van de stenen. Waarschijnlijk is het monument begonnen met een enkele menhir die een tijdlang op zichzelf een betekenis had (dat is nu de grote steen in het midden). Daaromheen zijn later meerdere stenen geplaatst. De grafkamer is waarschijnlijk nog later gebouwd. Dit alles heeft in totaal in 300 jaar (tussen 2900 v.Chr. en 2600 v.Chr.) plaatsgevonden. Er zijn bij opgravingen ook artefacten gevonden die jonger zijn, dat geeft aan dat het monument ook in latere tijden hergebruikt is.

Veenvorming

In de periode tussen 1000 v.Chr. en 50 v.Chr. werd er veel veen gevormd in het gebied en kwam het monument voor een groot deel onder een pakket veen te liggen. Pas in 1857 werd het veen verwijderd. Sindsdien staat het monument weer prachtig in zijn volle glorie uit te kijken over Loch Roag.

Avenue

In de directe omgeving van het monument staat een dubbele rij stenen alsof het een weg is dat naar het monument gaat. Het is in totaal iets meer dan 80 meter lang. Er zijn nog 19 stenen over van de 39 die er ooit hebben gestaan. De helft van de avenue zit aan de oostelijke kant, de andere helft aan de westelijke kant.  Naast de avenue staan er nog drie rijen met stenen. Eentje komt uit het oostnoordoosten, eentje uit het zuiden en eentje uit het westzuidwesten.

Bezoekerscentrum

Vlakbij staat een bezoekerscentrum waar informatie over de ‘Standing Stones of Callanish’ is te vinden. Het bezoekerscentrum is geopend gedurende de zomer, behalve op zondagen. Zie voor meer informatie over het bezoekerscentrum hun website.

Bronnen:

Wikipedia

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.