Coba, een niet al te bekende Mayastad

0
1255

Lange tijd was Coba, een Mayastad in de Yucatan in Mexico, niet erg bekend. Dat is niet zo verwonderlijk want tot in de jaren 70 was bij de meeste mensen nauwelijks bekend dat hier een oude stad lag. Dat is tegenwoordig wel anders. Velen weten de nog maar gedeeltelijk opgegraven Mayastad te vinden. Het ligt midden in het oerwoud, heeft een mysterieuze sfeer, overal zie je bijzondere planten, bomen en dieren en overal zie je bouwwerken die nog niet zijn opgegraven. Het ligt tussen twee grote meren in, die wilde dieren gebruiken als drinkplaatsen. Al met al een bijzondere ervaring.

Coba, ooit een welvarende Mayastad

Coba is een welvarende plaats geweest in het verleden en werd al bewoond in de 1e tot de 5e eeuw n.Chr.. De rijkversierde bouwwerken en talloze voorwerpen van aardewerk zijn hiervan enkele voorbeelden. De vindplaats werd pas in 1891 ontdekt. Wetenschappers zijn vanaf 1920 bezig met opgravingen. Ook nu nog zul je bij een bezoek archeologen bezig zien met opgravingen.

Nohoch Mul. Dit is het hoogste bouwwerk in het complex. Het is een van de weinige mayabouwwerken die te beklimmen is. Als je eenmaal boven bent heb je een fantastisch uitzicht over het oerwoud.

Coba verslagen en vergeten

De totale oppervlakte van Coba is oorspronkelijk meer dan 80 km2 geweest. In de Laat Klassiek periode (ca. 300 v. C. – 250 n. C.)  werd het de belangrijkste Mayalocatie van Yucatan. Het hoogtepunt was tussen 600 en 800 n.Chr. Er woonden op het hoogtepunt waarschijnlijk wel 50.000 mensen. Na 800 kwam Chichen Itza (ten noorden van Coba) als stadsstaat op. Er werden in het gebied diverse oorlogen gevoerd tussen de steden. Er was in de 9e eeuw een langdurige oorlog met Yaxuna. Deze stad werd in 860 verslagen. Coba gaf zich op dat moment ook over. Vanaf dat moment had de stad geen grote betekenis meer en werd verlaten.

De afzonderlijke bouwwerken waren door middel van 45 wegen met elkaar verbonden. Een van de hoofdwegen was verbonden met het 100 kilometer verderop gelegen Yaxuna. Grote tempel- en wooncomplexen getuigen van de vroegere macht van de plaatselijke elite waarvan de geschiedens is vastgelegd in ca. 50 inscripties. De stad werd na 800 verlaten, maar raakte rond 1200 n.Chr. weer bewoond. Toen de Spanjaarden in het gebied kwamen woonden er nog altijd mensen in de stad.

Twee kilometer ten noordoosten staat een 42 meter hoge piramide (La Iglesia), de hoogste van Yucatan. Anders dan bij El Castillo in Chichen Itza heeft deze piramide 128 treden. Bovenop heb je een fantastisch uitzicht op de andere gebrouwen en het oerwoud.

Veel gebouwen liggen nog in het oerwoud te wachten op archeologen.
Het complex ligt midden in het oerwoud. Overal zijn kleine paadjes waar je heen kunt, vaak vind je langs deze paden nog gebouwen die nog niet zijn opgegraven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.