De stenen van Stenness (Orkney, Schotland)

0
1578
????????????????????????????????????

De Stones of Stenness liggen in Orkney, Schotland (Verenigd Koninkrijk) en sinds 1999 behoort het tot UNESCO Werelderfgoed: Heart of Neolithic Orkney. Deze stenen zijn een zogenaamde stenen cirkel (en henge) uit de nieuwe steentijd. De cirkel ligt aan de zuidoostelijke kant van het meer van Stennes op Mainland (een van de Orkney-eilanden). De naam verwijst naar het Oudnoorse woord Stein-ness wat een stenen verhoging in het landschap betekent. Vlakbij hebben nog vier menhirs oftewel staande stenen gestaan en vandaag de dag zijn er nog twee te zien: de Barnhouse Stone en de Watch Stone. Van deze site ligt op 170 meter ten noordnoordwesten: de Watch Stone en op 700 meter ten zuidoosten: de Barnhouse StoneKlik hier voor meer info over de Watch Stone.

Standing Stones of Stenness  – foto Eva Hopman.

Geschiedenis

Zo’n 5.050 jaar geleden is deze stenen cirkel met henge (greppel) opgericht en met deze datering zou het een van de eerste henges zijn op de Britse eilanden. De datering is afkomstig uit de henge. Binnen de stenen cirkel is een soort constructie te vinden: een mogelijke vuurplaats (de datering is 4.900 jaar geleden). Deze vuurplaats lijkt sterk op de haardplaatsen gevonden in de huizen van Barnhouse en Skara Brae. Voor deze stenen constructie stond op deze plaats een houten paal. Grondsporen en vondsten van aardewerk tonen aan dat de constructie ook nog in gebruik is geweest in de ijzertijd. 

Stones of Stenness 20110523 hearth
De mogelijke haard bestaat uit vier platte stenen en ligt in het midden van de steencirkel. By Otter [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons.

Stenen cirkel

De stenen cirkel bestond waarschijnlijk uit elf of twaalf stenen met een diameter van 30 meter. Inmiddels staan nog vier stenen overeind (twee stenen zijn opnieuw rechtop geplaatst) en de hoogste stenen is 5 meter hoog. Om de stenen te kunnen plaatsen werden eerst kuilen gegraven van ruim 100 cm. De stenen werden in de kuilen geplaatst en dan werden deze stenen vastgezet door de kuilen op te vullen met kleine stenen.

Standing Stones of Stenness, Aug 2014
Stones of Stenness. By Stevekeiretsu [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons.

De henge of greppel

Om de stenen cirkel was een aarden verhoging en greppel te vinden binnen een diameter van ruim 40 meter. Aan de noordzijde was een toegang tot de cirkel. In de greppel zijn dierenbotten van feesten gevonden, maar ook twee menselijke beenderen en aardewerk (type Grooved Ware).

The Beasts Wife rim shard from Durrington Wall 11 May 2011
Randscherf Grooved Ware van Durrington Wall. By CASTLESANDCOPROLITES [1] [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons.

Adres

Standing Stones of Stenness
Stromness KW16 3JZ, Verenigd Koninkrijk

Bronnen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Stones_of_Stenness
https://en.wikipedia.org/wiki/Standing_Stones_of_Stenness

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.