De Venus van Wulfen

0
1296

Soms zie iets heel bijzonders, zonder dat iemand je erop gewezen heeft. Dan vraag je je af of het een nieuwe ontdekking is. Dat overkwam me toen ik een luchtfoto van een deksteen in Wulfen maakte. Ik zag opeens een zwangere vrouw in de steen liggen. En omdat ik nogal geïntrigeerd ben door venusbeeldjes (zie bijv. www.mythicalstones.eu/venusbeeldjes) dacht ik vrijwel meteen dat ik met iets bijzonders te maken had. Het is heel goed mogelijk dat het beeld ooit als menhir was opgericht, misschien voor de verering van de Grote Moeder. Maar nu ligt ze als een deksteen over de ingang van de graftempel Hohe Berg in Wulfen.
Hieronder een beschrijving die overgenomen is uit Mythische Stenen, Deel 9: Midden-Duitsland.

‘De kamer van de Hohe Berg***** bij Wulfen is 3,5 meter lang, heeft een gang op het zuiden en drie dekstenen. Het is in 1784 opgegraven en enige vondsten zijn te vinden in het museum van Köthen. Scherven wijzen op de bouw door de Walternienburg-Bernburgcultuur, terwijl het graf ook in de vroege én late ijzertijd nog gebruikt is.

Als ik de dekstenen eens beter bekijk, zie ik zowaar een buik met een navel uitgehouwen
op de deksteen boven de gang. Men zegt dat het van natuurlijke oorsprong
is, maar voor mij is er geen twijfel mogelijk. Hiermee wordt gesuggereerd dat men
via de gang de baarmoeder van Moeder Aarde binnen gaat. Blijft de vraag wanneer
de buik aangebracht is.

Vreemd, denk ik, als het alleen een buik is, zal het wel door een kunstenaar zijn
aangebracht. Als het in de steentijd zou zijn gemaakt, dan mocht je verwachten dat
het een hele vrouwelijke figuur zou zijn, naar het voorbeeld van de vruchtbaarheidsbeeldjes:
dikke buik, grote borsten. Als het hunebed een verwijzing naar de Grote
Moeder zou zijn of de Dolmengodin die zorgt voor wedergeboorte evenzo. Ik zou
me dan kunnen voorstellen dat het geboortekanaal op de plaats van de gang zou
uitkomen. Maar behalve de buik zie ik niets. Voor alle zekerheid maak ik foto’s van
de hele steen. Misschien zie ik thuis meer… En inderdaad, thuis zie ik meer!

Hohe Berg ligt bij Hohe Berg 15, Wulfen, Osternienburgerland. Parkeren langs de weg.’

Mythische Stenen is dé hunebedreisgids voor Europa. In deel 9 trekt Hendrik Gommer langs de hunebedden en andere prehistorische monumenten van Midden-Duitsland. Het is een gebied waar veel (sub)culturen voorkwamen. Opeens zien we hunebedden van kalkzandsteen of met een groot gat in de toegangsteen. De reisgidsen zijn in de winkel van het Hunebedcentrum in te zien en aan te schaffen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.