
Tot het geslacht distels (Carduus) behoren verschillende soorten tweejarige stelige planten met rode, paarse of witte bloemen. In het eerste jaar ontwikkelt de plant de wortel, in het tweede jaar komen de prachtige bloemen en vervolgens vruchten. In Nederland komen vier soorten voor: de tengere distel (Carduus tenuiflorus), de kruldistel (Carduus crispus), de knikkende distel (Carduus nutans) en de langstekelige distel (Carduus acanthoïdes). In andere artikelen hebben we andere geslachten en soorten besproken met distel in de naam: Vederdistel, Mariadistel en Kruisdistel. Van de distel is de wortel een heerlijke groente, maar oogst deze in het eerste jaar.

Tengere distel
Deze soort distel staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als zeer zeldzaam en zeer sterk afgenomen en is sinds 2017 beschermd. Van nature komt deze distelsoort in Nederland voor en wordt 130 cm hoog. Met witte, lichtroze tot paarse bloemen bloeit de distel in juni tot augustus. De plant groeit op droge stikstofrijke gronden langs rivieren en de kust.

Kruldistel
In Drenthe en Zeeland is de distel vrij zeldzaam, maar in de rest van Nederland vrij algemeen. De plant kan 130 cm hoog worden en bloeit van juli tot september met roodpaarse bloemen. Op bewerkte gronden, zowel droog als vochtig, is deze distel te vinden. Recent onderzoek toont aan dat deze soort anti-kankerverwekkende stoffen heeft.

Knikkende distel
De Nederlandse naam is voortgekomen uit het feit dat de bloemhoofdjes knikken vandaar knikkende distel. Vrij algemeen is de distel te vinden langs de kust, maar in Zeeland en het zuiden van Limburg vrij zeldzaam. De plant kan 200 cm hoog worden en bloeit in juli en augustus met roodpaarse, knikkende bloemhoofdjes. Deze soort is te vinden op kalkrijke gronden, van droog tot matig vochtig.

Langstekelige distel
Deze distelsoort is plaatselijk te vinden langs de rivieren en wordt 150 cm hoog. Deze soort lijkt sterk op de kruldistel en bloeit met purperrode bloemen van juni tot september.