Dovenetel: heerlijke bladeren en bloemen

0
4230
Gevlekte dovenetel. I, ArtMechanic [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via Wikimedia Commons

Het geslacht Dovenetel (Lamium) behoort tot de lipbloemenfamilie en de soorten zijn eenjarige of vaste planten. De naam komt van de oude betekenis van doof, namelijk gedoofd of niet werkend. Hoewel de dovenetel lijkt op de brandnetel geeft deze dovenetel geen reactie (niet werkend). De dovenetel is te vinden op stikstofrijk en vochtige gronden. In Nederland komen de volgende soorten voor: de brede dovenetel (Lamium confertum), de gevlekte dovenetel (Lamium maculatum), de hoenderbeet (Lamium amplexicaule), de ingesneden dovenetel (Lamium hybridum), de paarse dovenetel (Lamium purpureum) en de witte dovenetel (Lamium album).

Lamium album, witte dovenetel
Witte dovenetel. By Rasbak [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons.

Gebruik van prehistorie tot nu

Uit de bloem van de witte dovenetel is nectar te zuigen. Alle bloemen zijn eetbaar en de jonge blaadjes van alle soorten zijn lekker in salade, soep of kort gekookt. Van de gedroogde bladeren kan thee worden gezet. De thee van de dovenetel zou helpen tegen ontstekingen, darmaandoeningen, bloedarmoede en menstruatiestoornissen. Tegen aandoeningen die te maken hebben met urine en de blaas zou de thee van de gele dovenetel helpen door het in badwater te doen. Inmiddels behoort de gele dovenetel tot het geslacht Lamiastrum (Lamiastrum galeobdolon).

Lamium album Witte dovenetel met hommel
Hommels worden aangetrokken. Onderwijsgek at Dutch Wikipedia [CC BY-SA 2.5 nl (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5/nl/deed.en)], from Wikimedia Commons.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.