Dún Aonghasa, op het eiland Arran in Ierland

0
1056
Dún Aonghasa

Op het Ierse eiland Arran ligt een van de beroemdste zogenaamde prehistorische ‘hill forts’. Hij is te vinden bij het plaatsje Inishmore op een hoogte van 100 meter boven op een klif.

Dún Aonghasa. Kaart Google Maps

Een hillfort is een bouwwerk dat gebouwd is om een plek te verdedigen of als vluchtplek als de vijand komt. Ze liggen altijd hoog in het landschap om een goed uitzicht over de omgeving te hebben. Ze zijn typisch Europees uit de bronstijd en ijzertijd.  


De meeste ‘hill forts’ komen uit de bronstijd en ijzertijd. Door onderzoek is men erachter gekomen dat de basis van dit complex uit 1100 v.Chr. stamt. Rond 500 v.Chr. werden de grote muren aan de westzijde gebouwd.

De muren zijn gerestaureerd tot een hoogte van 6 meter. Er zijn weer kamers en trappen zichtbaar en er is weer een muurpad gemaakt. Het is duidelijk te zien aan de kleur van het cement wat nieuw is en wat origineel is.

Er is een klein museum bij gemaakt waar de geschiedenis van het fort is te zien en welke functies het had. In de omgeving is ook nog een neolithische graftombe te zien.

Dún Aonghasa

Foto’s Kees Hoogakker

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.