Efeze: niet voor niks op de werelderfgoedlijst

0
2224
Op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat de stad Efeze (Turkije). Deze oude stad ligt ten zuidwesten van Selçuk: een haven- en handelsstad uit de oudheid. In Turkije wordt deze antieke stad gezien als een van de belangrijkste archeologische plekken in Turkije. De eerste sporen van bewoning zijn te dateren uit ongeveer 1100 v.Chr. en liggen rondom het heiligdom: de Tempel van Artemis.
Tempel van Artemis.

Geschiedenis

De nederzetting ontwikkelde zich tot een stad door de gevestigde Griekse kolonisten onder leiding van Androclus, de stichter van Efeze. Koning Croesus van Lydië verovert de stad in 560 v.Chr. en begint vervolgens met de bouw van de eerste Tempel van Artemis. In de Hellenistische tijd groeit de stad uit als een van de belangrijkste steden mede dankzij de tempel. Tijdens de Romeinse tijd groeit Efeze verder in welvaart. Wanneer in de vijftiende eeuw de stad door de Turken wordt ingenomen raakt het in verval. Langzamerhand raakte de stad verlaten mede door de verzanding van de haven. Vandaag de dag is het een bijzondere plaats waar je kunt ervaren hoe een welvarende stad in het Romeinse Rijk eruit zag. Voor WOI is onderzoek naar Efeze gedaan door archeologen uit Oostenrijk, maar de stad raakte verder in verval. Een Duitse archeoloog Deismann heeft zich ingezet om de resten te conserveren.

Efeze met op de achtergrond de bibliotheek van Celsius.
Wandelen over de Romeinse wegen.
Om de “rode buurt” te mogen bezoeken, moest de voet van de jonge heren groter zijn als deze voet!

Hoogtepunten

In de antieke stad is enorm veel te zien, de informatie wordt in vele talen aangeboden. In de stad is naast een thermen (badhuis) ook een Romeins toiletsysteem met stromend water te zien. Bijzonder zijn de prachtige ornamenten en inscripties die overal in de antieke stad te vinden.

De mooiste bouwwerken zijn de tempels, de bibliotheek van Celsus en het theater met zitplaatsen voor meer dan 24.000 mensen. Het theater dateert uit de eerste tot tweede eeuw n.Chr.

Tempel van Hadrianus.
Close-up van de tempel van Hadrianus.
De indrukwekkende bibliotheek van Celsus.
Het theater met ruim 24.000 zitplaatsen.
Het theater van Efeze.

Adres

Efeze, Atatürk Mh., Uğur Mumcu Sevgi Yolu, 35920 Selçuk/İzmir, Turkije

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.