Hunebed bij Øm, Roskilde Denemarken

0
1541

Dit hunebed is nog volledig met een heuvel bedenkt. Hij bestaat uit een zeven meter lange kamer die uit 15 draagstenen en 4 dekstenen bestaat. Het hunebed is het hele jaar geopend en te bezichtigen. Het kan geen kwaad een zaklantaarn mee te nemen.

Locatie: vanuit Roskilde volg je de weg (nummer 14) richting Ringsted. Na vier kilometer zie je rechts de afslag naar  Øm. Nu og 1,5 kilometer de weg volgen en dan links afbuigen een veldweg in. Hier zie je een verwijsbord naar het hunebed. Nog een paar honderd meter lopen en je bent er.

Het graf is gemaakt door de Trechterbekercultuur, hetzelfde volk dat ook de hunebedden in Drenthe heeft gemaakt. Archeologische opgravingen hebben plaatsgevonden in 1832. Er werden toen vuurstenen artefacten, barnsteenkralen en aardewerk gevonden. Ook werden artefacten uit de bronstijd gevonden.

Op Youtube staat een filmpje over dit hunebed (in het Engels). Zie

Foto’s Kees Hoogakker

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.