Zondag 23 september 2018

Iedereen kent de hunebedden van Drenthe, maar wist u dat er net over de grens in Duitsland nog meer liggen? Op zondag 23 september 2018 organiseert Dalstra Reizen een hunebedreis door het Emsland, in samenwerking met het Hunebedcentrum en Mythische Stenen.

De hunebedgids voor Europa heet niet voor niets Mythische Stenen. Duizenden jaren geleden maakte men bouwwerken van reusachtige stenen. Maar waarom deden mensen zoveel moeite om ze te bouwen? Hadden de hunebedden een magische betekenis? Waarom bouwen we tegenwoordig geen hunebedden meer? Wat zeggen ons de verhalen over duivel en reuzen? En waarom lagen er zoveel potten in die stenen kamers? Vormden de bewoners van het Emsland en Drenthe één volk? Tijdens deze intrigerende dagexcursie hoort en ziet u er meer over.

De reis wordt uitgevoerd in een Tourist Class touringcar onder de bezielende begeleiding van Hendrik Gommer, de schrijver van de reisgidsenserie Mythische Stenen. Onze deskundige chauffeur vervoert u veilig en comfortabel langs vijf locaties met hunebedden.

Het Groβsteingrab In der Kunkenvenne is 27 meter lang en is daarmee groter dan het langste hunebed van het Emsland. Het monument heeft een dubbele ring kransstenen. In 1878 schijnen er ook menselijke beenderen gevonden te zijn. In 1921 werd dit hunebed afgebeeld op een bankbiljet van één mark met de tekst: ‘In ons bos in een duyn ligt begraven menige Huyn (reus). Naar het hunebed, naar de offerstein, trekt nog vandaag groot en klein.’
De Hekeser Steine vormen een tweeling die verbonden is met een lint van zwerfkeien. Twee hunebedden op een afstand van 50 meter van elkaar met dezelfde oriëntatie. De zwerfkeien lijken duidelijk te moeten maken dat de twee bij elkaar horen. Naar verluidt liggen hier twee reuzen begraven, de Broers van Hekese. Zij waren gevallen in de strijd. Een deksteen is bedekt met een rode korst, het bloed van de helden.
Het indrukwekkende Groβsteingrab Grumfeld-West is een Siamese tweeling. De kransstenen omvatten beide hunebedden. Waarom zo dicht op elkaar gebouwd? We drinken koffie of thee bij het aangrenzende restaurant.
De Teufelssteine liggen vlak bij een riviertje. Het langgraf is 40 meter lang. In een van de dekstenen zijn tekens uitgebeiteld, maar deze dateren uit de 20ste eeuw. De bouwers kenden nog geen schrift. Het hunebed dankt zijn naam aan het verhaal dat de duivel zijn bezittingen onder deze stenen wilde verbergen. De steenkrans is behekst, want het aantal stenen verandert telkens weer, zo wordt gezegd.
Rond Groβ Berβen liggen tal van hunebedden. Wij bezoeken een groep van vijf, waaronder het Wappengrab, het Königsgrab en een gereconstueerd monument. In het laatste zijn 330 stuks aardewerk en 22 pijlpunten gevonden. Eén koperen schijf die waarschijnlijk als halsketting werd gebruikt. Een handjevol pijlen en één koperen schijf wijzen niet op heel veel doden, maar hoe zit het dan met de potten?

De bus zal telkens op hooguit een paar honderd meter van het hunebed parkeren, maar we gaan ervanuit dat u goed ter been bent. Koffie en thee zijn tegen een kleine vergoeding in de bus verkrijgbaar. Wilt u zelf uw lunch meenemen?

Prijs per persoon € 67,50

Vertrek en aankomst:

Zondag 23 september 2018
9.00 uur en 20.00 uur Station Emmen
7.45 uur en 21.00 uur Surhuisterveen
18.00 uur Afsluitend drie gangen diner in Duitsland

Inclusief:

Koffie of thee met gevulde koek in Restaurant am Golfplatz, Ankum
Reisleiding door Hendrik Gommer
Wandelingen langs de hunebedden
Korte presentaties tijdens de busreis
Drie gangen diner

Vroegboekkorting:

Bij boeken voor 15 juli 2018
15 euro korting bij aanschaf van Mythische Stenen Deel 2: Nedersaksen
Voor andere deelnemers korting € 6,50 euro. Boekhandelprijs € 26,50.

Inschrijven: www.hunebedreizen.nl

E-mail: info@hunebedreizen.nl / Telefoon Mythical Stones: 06-55751097

De prijs is inclusief administratiekosten. Een reis/annuleringsverzekering dient u desgewenst zelf af te sluiten. Vergeet uw paspoort/ID niet!

Hendrik Gommer reisde met zijn camper over een afstand van 30.000 km langs meer dan 1000 hunebedden in Noord-Europa. Hij is auteur van de serie Mythische Stenen, een reisgids voor hunebedden en gaf diverse lezingen in het Hunebedcentrum te Borger. Hij is afgestudeerd bioloog, godsdienstwetenschapper en rechtssocioloog. Deze kennis past hij graag toe bij het ontrafelen van prehistorische geheimen.

Vorig artikelKamille & verfkamille, twee bruikbare geslachten
Volgend artikelDe Venus van Wulfen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.