Kamille & verfkamille, twee bruikbare geslachten

0
2912
Echte kamille. fir0002 | flagstaffotos.com.au [GFDL 1.2 (http://www.gnu.org/licenses/old-licenses/fdl-1.2.html)], from Wikimedia Commons.

Van het geslacht kamille (Matricaria) komen twee soorten voor in Nederland: de echte kamille (Matricaria recutita) en de schijfkamille (Matricaria discoidea). De geslachtsnaam komt van de Latijnse woorden mater (moeder) en caria (zorg). In kraamanijs wordt kamille verwerkt.

Matricaria recutita 001
Echte kamille. By H. Zell [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons.
Echte kamille

In Europa en dus ook in Nederland komt deze algemeen voor. Hij wordt alleen in het oosten van Europa geteeld. De echte kamille is 1-jarig en kan 40 cm hoog worden. Met witte bloemen bloeit de plant van mei tot september met een sterke geur. Op omgewerkte, open en betreden grond is de kamilie te vinden op akkerlanden, langs bermen en in tuinen.

Echte kamille in gebruik

Vroeger werd de plant gebruikt als afweer tegen heksen. De plant heeft dankzij de stoffen bisabolol en azuleen een ontstekingsremmende werking en wordt gebruikt voor zalfjes en mondspoeling.

Chamomilla suaveolens kz
Schijfkamille. By Krzysztof Ziarnek [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) or CC BY-SA 2.5 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5)], from Wikimedia Commons.

Schijfkamille

Inmiddels is de plant te vinden in Nederland, maar de oorsprong ligt in het noordoosten van Azië. De plant kan 30 cm hoog worden en bloeit van juni tot oktober. Bij het aanraken komt een speciale geur af en deze olie heeft een geneeskrachtige werking. Op open en bewerkte grond is de plant te vinden en door boeren wordt de plant gezien als een onkruid.

Anthemis tinctoria (7446876474)
Gele kamille oftewel verfkamille. By Radio Tonreg from Vienna, Austria (Anthemis tinctoria) [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons.

Schubkamille

Tot het geslacht schubkamille behoren ruim 100 soorten waarvan drie in Nederland te vinden zijn. De naam verwijst naar de bloembodem die stroschubben heeft. Van nature komt de plant rond het Middellandse zee en van het Midden-Oosten tot het zuidwesten van Azië. In Nederland vinden we de valse kamille (Anthemis arvensis), de stinkende kamille (Anthemis cotula) en de gele kamille (Anthemis tinctoria).

Anthemis April 2009-1
Gele kamille. By Alvesgaspar [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) or GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], from Wikimedia Commons.

De gele kamille

De verfkamille oftewel de gele kamille lijkt in haar omgeving de planten gezonder te maken en wordt wel plantendokter genoemd. Dit tweejarig gewas met een maximale hoogte van 60 cm is te vinden langs de wegen en op zandvlakten waar de grond open en droog is. De plant is zeldzaam te vinden in de steden en het zuiden van Limburg, maar wordt ook in tuinen gevonden. Met gele bloemen bloeit de kamille van juni tot september. De verfstof is van felgeel tot olijfgroen. De bloemhoofdjes worden gebruikt om te verven en worden in volle bloei geoogst en gedroogd.

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.