La Pierre Folle (Montguyon)

0
1078
Pierre Follea

In het Franse departement Maritime (17) in Poitou-Charente ligt een dolmen met de mooie naam La Pierre Folle. Deze dolmen ligt ten noorden van Montguyon. Het heeft een eigen parkeerplaats en picknickplek. Het is eigenlijk een dubbel prehistorisch monument. Het is een combinatie van een Aquitaine allée-couverte en een dolmen.

Kaart Google Maps

Een allée-couverte is een megalithisch bouwwerk. Het is een type dolmen dat in Frankrijk en België voorkomt en wordt toegeschreven aan de Seine-Oise-Marne-cultuur. Een officiële Nederlandse vertaling bestaat niet, maar de term komt overeen met overdekte gaanderij. In België worden de Dolmen van Wéris en de Dolmen van Oppagne tot dit type gerekend.

De allée-couverte is groot en heeft een dubbele kamer van 8 meter lang, 1,5 meter breed en 2 meter hoog. De grote deksteen weegt naar schatting 30 ton.

Aan de westkant van het monument ligt een dolmen. Deze ziet er wat chaotisch uit maar als je goed kijkt kun je hier nog een kamer in ontdekken.

In de omgeving liggen nog meer prehistorische monumenten.

Pierre Folle

Foto’s Kees Hoogakker

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.