Machu Picchu, een van de meest bijzondere archeologische locaties wereldwijd

0
2851

Machu Picchu in Peru staat bij veel mensen op de wensenlijst om ooit nog eens heen te gaan. Dat is niet zo gek want het is een van de meest bijzondere archeologische plekken op aarde. Het ligt hoog in de Andes op een adembenemende plek en heeft iets magisch. Machu Picchu ligt 110 kilometer ten noordwesten van Cuzco, de plek van waaruit de meeste toeristen het omliggende Incagebied verkennen. De plek staat sinds 1983 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Kaart Google maps

Machu Picchu

De stad is gebouwd door de Inca’s. Een bijzondere prestatie als je bedenkt dat het volk noch het wiel noch het schrift hebben gekend. Het is hun gelukt om een groot rijk in de Andes op te zetten. De totale lengte van het Inca rijk was bijna 3700 kilometer. Machu Pichu is een van de meest bijzondere steden die de Inca’s hebben gebouwd. Het ligt op 2300 meter hoogte in de Andes. De stad is niet eens heel ver voordat de Spanjaarden het land in kwamen gebouwd. Ze zijn begonnen te bouwen in 1440. De stad was tijdens de aanwezigheid van de Spanjaarden in het land nog bewoond. De Spanjaarden hebben de stad nooit gevonden.

De stad, boven op een bergtop, kent aan beide zijden steile wanden waardoor het een perfecte natuurlijke verdediging had. De inwoners hadden een goed uitzicht op het smalle Urumbambadal, dat hun vijanden moesten passeren om de hoofdstad Cuzco te bereiken. Naast de ‘fort’ gedachte was ook het spirituele belang van de citadel groot. Machu Picchu was een groot complex van paleizen, observatoria, tempels en huizen. Het geheel is verbonden met trappen en terrassen.

De muren van de huizen staan nog perfect overeind. Alleen de rieten daken zijn verdwenen

De ontdekking van Machu Picchu

Hiram Bingham was de ontdekker van Machu Picchu. Hij heeft in 1911 een expeditie georganiseerd. Hij zocht eingelijk de stad Vilcabamba. Op zijn tocht kwam hij een boer tegen die hem vertelde dat er boven op de berg ruines aanwezig waren. De boer noemde de berg Machu Picchu. Hij hakte zich een weg door de jungle totdat hij de eerste muren zag. Hij had al snel door dat dit een bijzondere plek moest zijn. Hij trof naast de trappen, muren en gebouwen vele stenen, obsidianen, bronzen en keramische voorwerpen aan. Gek genoeg geen goud en zilver. Dat was wel verwacht omdat dat ook in andere Incacomplexen werd gevonden. In ieder geval hebben de Spanjaarden het niet meegenomen na hun verovering van het gebied want Machu Pichu is nooit door de Spanjaarden gevonden. Hiram Bingham dacht dat hij de stad Vilcabamba had gevonden. Later bleek dat dat niet het geval was. Sindsdien heet de stad Machu Picchu. Vilcabamba is nog altijd niet gevonden.

Onlangs werd vastgesteld dat in 1866 de Duitse goudzoeker en houthandelaar Augusto Berns de stad vond en plunderde, met toestemming van de Peruaanse regering. Berns verkocht de historische schatten aan Europese musea. We weten dus nu dat Hiram Bingham de stad opnieuw heeft ontdekt en we weten dus nu ook waarom er geen goud en zilver is gevonden door hem.

Nog altijd een raadsel waarom Machu Picchu is verlaten

Over de functie van de stad zijn wetenschappers het niet eens. Doordat de stad zo ontoegankelijk is, wordt aangenomen dat de stad geen doorsneefunctie had. Vaak wordt aangenomen dat Machu Picchu een buitenverblijf was voor koningen en andere hooggeplaatsten. De stad heeft veel verblijven voor edelen, en een paar woningen voor hun dienaren. Er konden rond de 750 personen in de stad verblijven. Gedurende de regentijd, als er geen koningen aanwezig waren, zouden er veel minder mensen in Machu Picchu geweest zijn. Toen de Spanjaarden het rijk van de Inca versloegen, stopte de regelmatige trek van en naar Machu Picchu door edelen en raakte de stad verlaten.

Volgens sommigen zou de stad een fort zijn geweest ter verdediging van het Inca-rijk. Na de Spaanse verovering was er voor de Inca’s geen noodzaak meer om er te blijven komen. Met deze verklaring is niet iedereen het eens, omdat de ligging van de stad het niet aannemelijk maakt dat van daaruit het Inca-rijk verdedigd werd. Bovendien waren er te weinig woningen voor voetvolk aanwezig.

Een andere theorie is dat Inca stammen vaak bloedige oorlogen voerden, wat tot de vernietiging van hele gemeenschappen kon leiden. Toen bijv. de Incavorst Wayna Capac de Caranque- stam overwon beval hij de dood van alle onderdanen. Zoiets zou ook met Machu Picchu zijn gebeurd. Een andere theorie is dat er een ziekte is geweest. Hiram Bingham vond tijdens zijn opgravingen een skelet met sporen van syfilis, een ziekte die misschien op grote schaal voorkwam. Maar het blijft tot nu speculatie.

De bouw van de stad

Het meest intrigerende van Machu Picchu is de bouw van de stad op die onmogelijke plek. De Inca’s beschikten niet over trekdieren en toch hebben ze enorme muren van steenblokken gebouwd die tonnen per stuk wegen en zo nauwkeurig zijn gevoegd dat er geen mesje tussen te steken is. Een kenmerk van de steenblokken zijn de vele vlakken eraan, die exact in elkaar passen, als een soort driemensionale puzzel. Er is een steen gevonden in een muur met twaalf vlakken en op een andere locatie is zelfs een steen gevonden met 40 vlakken. Het is nog altijd een raadsel hoe ze de stenen bewerkten. Ze hadden wel het legeren van zachtere metalen onder de knie maar zij hebben nooit ontdekt hoe je ijzeren gereedschap moest maken. Er zijn nooit artefacten gevonden die hard genoeg waren om zulke harde steensoorten te bewerken. Het is nog altijd een raadsel.

Met de trein of lopend naar Machu Picchu

Om er tegenwoordig te komen is er een treinverbinding aangelegd. Je kunt er ook in meerdere dagen heen lopen via de zogenaamde Inca trail.

Inca trail. In een aantal dagen kun je van de voet van de berg naar Machu Picchu lopen. Onderweg kom je ook allerlei ruines tegen.
De meeste bezoekers kiezen voor de trein om naar Machu Picchu te reizen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.