Magyar Nemzeti Múzeum (Boedapest): topvondsten van de oude steentijd tot de Romeinen

0
1463
By hu:user:Pasztilla (hu:Magyar_Nemzeti_Múzeum.jpg) [Public domain], via Wikimedia Commons.

In het Magyar Nemzeti Múzeum oftewel Nationaal Museum van Hongarije ontdek je de rijke geschiedenis van Hongarije. In 1802 is het museum gesticht en sinds 1847 op deze plaats in het centrum van Boedapest.

Interiors of Hungarian National Museum
De binnenkant van het musem. By Dlom [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) or GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], from Wikimedia Commons.

Het museumgebouw & collectie

In de hal is het grootste bewaarde Romeinse mozaïekvloer te bewonderen met daarachter de trap. Het museum heeft vijf permanente tentoonstellingen. Drie opstellingen vertellen de geschiedenis van Hongarije, namelijk de archeologie van prehistorie tot 804 n.Chr. op de begane grond, van 804 n.Chr. tot 1703 en 1703 tot nu op de eerste verdieping. In de kelder is de tentoonstelling Roman Lapidary te vinden met een collectie van Romeinse stenen inscripties en gravures. Daarnaast is er een expositie gewijdt aan de koningsmantel van het land.

Gold bracelet bull head Transylvania
Gouden armband uit de bronstijd. By Yelkrokoyade [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons.

Topvondsten

Uit Vértesszőlős zijn de vondsten te bewonderen van Homo erectus, namelijk menselijke botten en werktuigen. De vondsten zijn gedaan in 1964. Deze man heeft als bijnaam Samu gekregen. De man leefde zo’n 350.000 haar geleden en van hem is een achterhoofdsbeen gevonden. 

Homo erectus palaeohungaricus
Bot Homo erectus: Samu. Kit36a at Hungarian Wikipedia [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) or GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], via Wikimedia Commons.
De vondsten uit de vuursteenmijn Mogyorósdomb bij Sümeg zijn ook te bewonderen met een ouderdom van 4.000-5.000 jaren. De mijn is ontdekt in de jaren zestig.

Adres

Magyar Nemzeti Múzeum
1088 Budapest Múzeum krt. 14–16.
https://mnm.hu/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.