Matrica Múzeum és Régészeti Park in Százhalombatta: museum, grafheuvels en openluchtmuseum

0
1347
Reconstructie grafheuvel. By EXARC (CC-BY-SA-3.0 ).

Ten zuiden van Boedapest ligt de stad Százhalombatta (Hongarije). Aan de rand van de stad, langs de Donau, ligt een archeologisch monument van 50 hectares met 100 grafheuvels van de Hallstatt-cultuur. De Hongaarse naam van de stad betekent dan ook 100 grafheuvels. Ook is de archeologische site Százhalombatta-Földvár uit de bronstijd te vinden langs de rivier met sporen van 4.000 jaar van bewoning. Het museum en openluchtmuseum zijn geopend sinds 1996.

SAXTell
Luchtfoto van de archeologische site uit de bronstijd. By Matrica Museum (Matrica Museum archive) [Attribution], via Wikimedia Commons.

Grafheuvels en Matrica

In de omgeving zijn verschillende grafheuvels zichtbaar. Daarnaast zijn hier ook de archeologische resten van het Romeinse fort Matrica te zien. Het historisch en archeologisch museum is genoemd naar dit fort: Matrica Museum.

Reconstructie grafheuvel. By EXARC (CC-BY-SA-3.0 ).

Archeologisch openluchtmuseum

In het openluchtmusea van zes hectares groot zijn boerderijen uit de bronstijd en ijzertijd gereconstrueerd, maar ook een een bijzondere reconstructie van de grafheuvel nummer 115 met een ouderdom van 2.700 jaar. Voor het grote publiek worden de vondsten en het verhaal van het grafritueel en geloof van deze periode toegankelijk gemaakt door middel van een multimediale presentatie.

Reconstructie grafheuvel. By EXARC (CC-BY-SA-3.0 ). Copyright: Matrica Múzeum.
Reconstructie grafheuvel. By EXARC (CC-BY-SA-3.0 ). Copyright: Matrica Múzeum.

Adres

Matrica Múzeum és Régészeti Park
Százhalombatta
Poroszlai Ildikó u. 1
2440 Hungary
http://matricamuzeum.hu/

Bronnen

https://exarc.net/members/venues/matrica-muzeum-hu

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.