Meekrap: vroeger kleurstof en medicijn, nu goede oplossing voor milieu?

0
3339
Meekrap. By H. Zell [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons.

De meekrap (Rubia tinctorum) is een plant die behoort tot de sterbladigenfamilie van het geslacht Rubia. De plant wordt 60 tot 90 cm groot en heeft kleine gele bloemetjes. De wortelstokken kunnnen wel 100 cm lang worden.

Rubia tinctorum flowers
Bloemen van de meekrap. By Carstor [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons.

Oorsprong en gebruik

De meekrap kom van nature voor in het oostelijk gebied rond de Middellandse zee en Turkije. In de oudheid werd het gewas verbouwd om zijn verfstof. Zo’n 3.500 jaar geleden is het gewas al in Egypte bekend. In Pompeï en in het graf van Toetanchamon is gekleurde rode textiel gevonden waarbij de plant meekrap is gebruikt. De Romeinen hebben de kleurstof naar Nederland gebracht. In de Middeleeuwen werd het gewas veel verbouwd, de eerste teelt in Nederland vond plaats in de veertiende eeuw op kleigronden in Zeeland en Zuid-Holland. Doordat de verfstof alzarine vanaf 1870 werd gewonnen uit koolteer was het niet meer nodig de plant nog te gebruiken en verdween.

Van de meekrap worden de wortels geoogst en gedroogd in stukjes. Vervolgens wordt de stukken gemalen. De meekrap geeft prachtige kleuren rood afhankelijk van beitsmiddel en temperatuur. Na 3 jaar wordt de plant gerooid.

Uit meekrap werden twee kleurstoffen gewonnen, namelijk purpurine en alizarine. Met alizarine werd leer en textiel geverfd, maar ook werd het pigment gebruikt in de schilderkunst. Nieuw onderzoek toont aan dat purpurine kobalt kan vervangen in de lithiumionaccu’s.

Modern onderzoek toont aan dat meekrap kankerverwekkend is waardoor het inmiddels verboden meekrap is om nog te gebruiken. In het verleden werd aan de meekrap een medicinale werking verbonden.

Naturally dyed skeins
Natuurlijk gekleurde wol. By Madison60 [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.