Megalithische monumenten in Hlyabovo, Bulgarije

0
1413
Foto Lubomir Tsonev 2005

De meeste mensen weten niet dat Bulgarije een grote hoeveelheid prehistorische monumenten heeft. Er zijn naast de vele menhirs zo’n 250 dolmen in het land. Een grote concentratie ligt in de omgeving van het dorp Hlyabovo in de gemeente Topolovgrad in de provincie Haskovo in Zuid Bulgarije. Er is wel archeologisch onderzoek gedaan maar veel is nog onbekend. Het onderzoek gaat nog altijd door. 

kaart Google Maps

Thracie

Het gebied waar de dolmen liggen is het oude Thracië. Dit is een gebied in Zuidoost-Europa in het noordoosten van Griekenland, het zuiden van Bulgarije en Europees Turkije en wordt begrensd door de Zwarte Zee, Egeïsche Zee en de Zee van Marmara. In dit gebied woonde een volk dat tussen 600 en 400 v.Chr. de monumenten bouwde. Alle monumenten zijn in een tijdsbestek van 200 jaar gebouwd. Ze zijn dus aanzienlijk jonger dan de hunebedden van de Trechterbekercultuur (3.400 v.Chr.)

Dolmen met een zielengat

Veel van de dolmen in Bulgarije en dus ook die uit de omgeving van Hlyabovo hebben een zogenaamd zielengat. Dit is een fenomeen die in onze contreien weinig voorkomt (in Belgie en Frankrijk zien we een aantal exemplaren)  maar in het oosten van Europa en het Midden Oosten vrij algemeen is.  Het begrip zielengat is gebaseerd op het idee dat het gat in het verleden is gemaakt om de ziel of de geest van de overledene de mogelijkheid te geven naar buiten te laten gaan. Omdat de benaming zielengat niet neutraal wordt bevonden, wordt er ook wel over een opening of patrijspoort gesproken.

foto Dinchev 2009
foto Yanko Dinchev 2010
foto Lyubomir Tsnovev 2004
Foto Lubomir Tsonev 2005

Meer informatie over de prehistorische monumenten in de omgeving van het dorp Hlyabovo zie http://www.balkanmegaliths.bgjourney.com/Bulgaria/MegInBg_2.html . Het is in het Bulgaars maar als je op Google vertaling klikt wordt het automatisch in het Engels vertaald.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.