Mesa Verde, hoofdstad van de Anazasi

0
2257

In de staat Colorado in de Verenigde Staten ligt het gebied van de Anasazi-indianen: Mesa Verde. In 1888 verkenden een aantal veehouders en landeigenaren het gebied en vonden de ruines van de hoofdstad van de Anazasi. Intussen deden zich verhalen de ronden, via de indianen die nog altijd woonden in het gebied, over oude steden. Eentje was er dus intussen gevonden. De Zweed Gustav Nordenskiold ging op zoek naar deze oude steden. Hij vond er meerdere. Er kwam een beeld naar voren van een beschaving die een hoge cultuurgraad had bereikt. In 1906 werd Mesa Verde een nationaal park. Sindsdien wordt er archeogisch onderzoek gedaan. Het gebied is toegankelijk voor het publiek. Er liggen in totaal zo’n 5000 archeologische monumenten in het gebied.

Mesa Verde. Kaart Google Maps

Anasazi hoofdstad, Mesa Verde

Door het vele archeologische onderzoek en de vele vondsten van zowel artefacten als de restanten van de vele gebouwen is een redelijk goed beeld verkregen van de Anasazi cultuur. Ze woonden eeuwenlang op de plateaus van Utah en Colorado en de hoogvlakten van Arizona en Nieuw-Mexico. Mesa Verda is het hoofdgebied van de Anasazi, hier zijn overal restanten van de vroegere inwoners te zien.

Mesa Verde ruines

De vroegste nederzettingen zijn rond de jaartelling gebouwd. Hier is echter weinig over bekend behalve dat deze mensen jagers en herders waren. Daarna wordt het allemaal duidelijker. Ze verlaten hun nomadisch leven en gaan op een vaste plek in kleine dorpjes wonen. Het was een boerencultuur waarvan de inwoners in kleine hutjes woonden en voornamelijk pompoenen en mais verbouwden. In deze eerste fase hadden ze nog geen aardwerk maar bewaarden ze alles in manden, vandaar ook de naam ‘mandenmakers’ voor deze eerste generatie boeren. Zo rond 500 zien we een nieuwe periode van groei, er wordt vanaf dan aardewerk gemaakt, pijl en boog kwamen op en er werden kalkoenen gehouden.

Mesa Verde ruines

De Anasazi, van boeren naar pottenbakkers en handelaren

Rond 850 veranderd de levensstijl. Er worden vanaf nu ook bovengrondse huizen gebouwd. De huizen bestonden uit verschillende vertrekken op een vierkant bouwplan. In eerste instantie waren het huizen van leem en stro, later van bakstenen. Dit proces werd steeds groter van omvang waardoor er complete dorpen ontstonden.

De Anasazi begonnen dus als landbouwers maar werden door de eeuwen heen hele goede pottenbakkers en handelaren. Toen dat steeds professioneler werd groeide de bevolking en werden de dorpjes stadjes. Rond 1100 nam de bevolking flink toe. In deze tijd zijn de beroemde stadjes gebouwd in de canyons (Chapin Mesa en Wetherill Mesa).

Rotspaleis

Het meest indrukwekkende bouwwerk is het Rotspaleis, een enorm bouwwerk dat rond 1200 onder een rotswand werd gebouwd. Het Rotspaleis telt maar liefst 220 verrtrekken en 23 kiva’s (cirkelvormige ondergrondse bouwwerken voor ceremonieel en religieus gebruik). Er moeten honderden mensen gewoond hebben.

Mesa Verde Rotspaleis
Rotspaleis met de vele vertrekken en de kiva’s (cirkelvormige ondergrondse bouwwerken voor ceremonieel en religieus gebruik)

Na 1300 is het voorbij en worden de gebouwen aan de natuur overgelaten. Waardoor het gebied verlaten werd is niet duidelijk. Waarschijnlijk door klimaatomstandigheden.

Bekijk dit filmpje voor meer informatie:

Nationaal Park en bezoekerscentrum

Zie de website voor meer informatie.

Mesa Verde ingang

Mesa Verde Rotspaleis

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.