Mysterieuze karrensporen op Malta bij Clapham Junction

2
2039

Malta is een el dorado voor een liefhebber van archeologie. Naast de beroemde prehistorische tempelcomplexen zijn er ook de vreemde sporen in de kalksteen te vinden bij Clapham Junction. Het zijn de sporen van een van vele culturen die op Malta hebben gewoond, zoals de Feniciërs, de Romeinen, de Arabieren, de Normandiers, het koninkrijk Aragon, de Johannieters, de Fransen en de Engelsen.

Andere prehistorische hoogtepunten op Malta en Gozo zijn die van Ggantija,  Tarxien,  Hagar Qim en Mnajdra

Clapham Junction. Kaart Google Maps

Clapham Junction

Als je geïnteresseerd bent in archeologie en mysterieuze plekken dan moet je op Malta zeker de zogenaamde karrensporen van Clapham Junction bekijken. Je vind ze op allerlei  plekken op Malta maar er dit is een plek waar ze massaal voorkomen (8 hectare groot). Deze plek heet Clapham Junction, zo genoemd omdat het aan het spoorwegemplacement van Clapham Junction in Londen deed denken. Ze blijven een mysterie, ze zijn waarschijnlijk 4000 jaar oud maar het is lastig te bewijzen. Het is ook niet duidelijk hoe ze zijn ontstaan en door wie gemaakt. Het vermoeden is dat het uitgesleten sporen zijn van karren of sledes, maar als je beter kijkt zie je dat ze door elkaar heen gaan, eindigen of beginnen op vreemde plekken en ook vaak niet parallel lopen zoals je verwacht bij een kar. Soms zijn ze wel een halve meter diep in de kalksteen uitgesleten. Deze sporen zijn op Malta veel te vinden, maar ze worden ook op andere eilanden in de Middellandse Zee gevonden, bijvoorbeeld op Sardinië.

De omgeving van Clapham Junction
Clapham Junction
Clapham Junction
Clapham Junction
Clapham Junction
Clapham Junction
Clapham Junction
Clapham Junction
Clapham Junction
Clapham Junction
Clapham Junction
Clapham Junction
Clapham Junction

2 REACTIES

  1. Niks mysterieus aan. Naast het veld met de karrensporen bevindt zich een kalksteen groeve, die al eeuwen in gebruik is. De karrensporen zijn ontstaan doordat karren met kalksteenblokken over de sporen zijn gesleept. Ga eens ter plaatse kijken en het wordt direct duidelijk.

    • Ik ben daar geweest en in eerste instantie denk je inderdaad dat het zo gegaan moet zijn maar af en toe zie je hele vreemde sporen, namelijk dat de sporen niet altijd parallel aan elkaar lopen, soms lopen ze naar elkaar toe en soms weer van elkaar af. Het is ook heel merkwaardig dat de sporen bij een klif ophouden. Het lijkt wel alsof de karren zo het rafijn van een paar honderd meter in zijn gevallen. Wellicht hebben ze een soort lift gehad die de stenen van boven naar beneden heeft getakeld. Al met al ben ik het me je eens totdat je het wat meer in detail gaat bekijken en dan tsjsa…. dan weet je het ook niet meer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.