Tussen de Grote Oceaan en het Andesgebergte in Peru ligt een woestijngebied met bijzondere en zeer grote tekeningen in het landschap. We noemen deze lijnen geogliefen. In een geconcentreerd gebied van maar liefst 520 km2 liggen honderden kaarsrechte lijnen, ingewikkelde meetkundige patronen en immense afbeeldingen van dieren. Sommige lijnen gaan zelfs nog verder waardoor er een totaal gebied van 800 m2 aan te wijzen valt. Ze zijn gemaakt door de Nazca indianen tussen 200 v.Chr. en 900 n.Chr.

Het gebied staat sinds 1994 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Wat betekenen de lijnen en patronen?

Sommige mensen denken dat het landingsbanen zijn voor buitenaardse wezens maar we weten intussen dat dat niet het geval is. Waarom ze wel precies zijn gemaakt is nog altijd een vraag maar er wordt wel steeds meer bekend. Er wordt door sommigen, waaronder de beroemde Maria Reiche, de grote onderzoeker van de Nazca lijnen, gedacht dat het astronomische kalenders zijn. Zij dacht dat de lijnen de standen van hemellichamen (de zon, de maan en sommige planeten en sterren) voorspellen en benut werden voor het bepalen van het juiste moment om te zaaien, van de datum waarop de rivieren de akkers zouden bevloeien en van het tijdstip dat geschikt was om te oogsten. Wellicht zijn ze ook gebruikt om de winter- en zomerzonnewendes, lente- en herfstequinoxen en zons- en maansverduisteringen te voorspellen. Sinds Maria Reiche zijn er intussen weer nieuwe verklaringen. Zo wordt nu ook wel gesuggereerd dat ieder partroon door een familie werd onderhouden en dat ze vooral religieuze betekenis hadden. Wellicht dus heeft ieder patroon een religieuze betekenis en werden er door de loop van het jaar specifieke rituelen uitgevoerd.

Een laatste theorie is die van de archeologen Reindel en Isla, die meer dan 650 opgravingen deden. Het team ontdekte dat in en rond de gegraven lijnen kleine kuilen gegraven waren, waar landbouwproducten en dieren in begraven waren. Ze concludeerden dat het een soort rituele kanalen waren, die de zeer weinige regenval zouden moeten vervoeren. Hun hypothese is nogal omstreden. De zoektocht naar de betekenis van de geogliefen gaat dus door…

De kolibrie

Mooi bewaard

Dat ze mooi bewaard zijn gebleven komt omdat in dit gebied nauwelijks regen valt. In de afgelopen 10.000 jaar is hier bijna niets gevallen. Het is er daarom kurkdroog waardoor de lijnen goed bewaard zijn gebleven.

Voor het eerst door de Spanjaarden ontdekt

Ze zijn voor het eerst gevonden door Spanjaarden die in de 16e en 17e eeuw in dit gebied kwamen. Pas een kleine honderd jaar geleden zijn ze opnieuw ontdekt en beschreven in de wereldliteratuur. Julio Tello maakt met twee vrienden in 1926 de eerste schetsen van deze landschapsfiguren. Daarna raakten vanaf de jaren 30 piloten al snel vertrouwd met de patronen. Sinds de jaren 30 wordt er door archeologen en andere wetenschappers onderzoek naar gedaan.

De woestijn in het zuiden van Peru waar de Nazca lijnen te vinden zijn. Rechtsbovenin zie je enkele lijnen.

Vreemde figuren en patronen

Alle lijnen en figuren op de hoogvlakte van Nazca zijn gevormd doordat de steenachtige bovenlaag van de bodem werd weggeschraapt om de gele ondergrond bloot te leggen. Talloze lijnen waarvan sommige wel 8 km lang zijn (eentje is zelfs 65 km lang) waaieren in alle richtingen uit over de vlakte en kruisen elkaar op ogenschijnlijke lukrake manier. Immense rechthoeken, driehoeken en trapezoiden roepen associaties op met de landingsbanen van vliegvelden, maar dit gecompliceerde netwerk van lijnen is ook bezaaid met abstract ogende tekeningen en gestileerde schetsen van dieren. Er zijn tal van diersoorten te herkennen, zoals een spin, verscheidene vogels, een aap, een lama, een walvis, een slang en een hagedis, maar ook een bloem en een mens met een aureool. Sommige figuren zijn zo groot als twee voetbalvelden. De hagedis is 180 meter lang. Verder zijn er achttien vogelsoorten herkend, zoals de condor en de kolibrie, in lengte varierend van 25 tot 275 meter.

Wie waren de mensen die de geogliefen hebben gemaakt?

Er zijn in het gebied duizenden potscherven gevonden. Ook zijn er tal van steenhopen die doen denken aan cairns die we in Europa vinden. Ook zijn er resten van houten staken aangetroffen. Aan de rand van het gebied staat een verzameling standbeelden en rotsinscripties.

Er zijn diverse patronen over elkaar heen getekend wat er op wijst dat ze in verschillende fases zijn gemaakt. In de eerste fase zijn de dieren gemaakt. In de tweede fase zijn de geometrische lijnen aangelegd. Na allerlei metingen is duidelijk geworden dat het allemaal is gebeurd tussen 200 v.Chr. en 900 n.Chr. Het moet gemaakt zijn door de Nazca indianen. Zij waren de de voorgangers van de Inca’s en bewoonden een groot deel van het zuiden van Peru. Dit volk bestaat nu niet meer. Er zijn wel diverse schrifttekens achtergelaten. Het waren eenvoudige boeren die sterk verbonden waren met de natuur en het landschap. We weten het meest van deze mensen door hun graven. Deze liggen in begraafplaatsen langs de rotswanden van het dal, daar de vruchtbare grond omhoog loopt naar de woestijn. Een van deze begraafplaatsen bevat maar liefst 5000 graven. Helaas waren de meeste al door grafrovers leeggeplunderd.

De lijnen zijn beschermd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.