Maak je eigen oerjam zonder suiker!

0
3451

Naast het maken van sap is een oerjam maken van vruchten ook een manier om seizoensvruchten het hele jaar te eten. In plaats van suiker kun je honing gebruiken waardoor je een heerlijke oerjam maakt.

Ingredienten Oerjam

  • 250 gram vlierbessen / 250 gram stukjes appel of 500 gram bramen
  • 250 gram honing
  • optie: pectine
  • en een pot.

Stap voor stap: Oerjam maken

Stap 1: Verzamelen

Verzamel de ingredienten! Selecteer de vruchten en verwijder de groene delen. Was de vruchten en laat ze drogen op een theedoek.

Stap 2: Oerjam maken – potten reinigen

Eerst was je de jampotten met erg heet sodawater en dan spoel je de potten na met heet water. Vervolgens droog je de potten met een theedoek en zet ze op de kop op een schone theedoek. De potten zijn klaar voor gebruik.

Stap 3: Oerjam maken – jam maken en bewaren

Eerst kook je de ingredienten samen in een pan voor 10 minuten en vervolgens doe je de jam in een schone pot en laat het afkoelen.

Stap 4: Oerjam maken – gebruik

Tot slotte smeer de jam op brood of gebruik het in je toetje. Eet smakelijk!

Tips voor variaties Oerjam

  • Als pot kun je goed een weckpot met deksel gebruiken, maar wil je iets experimenteren dek je pot dan af met bijenwas. De bijenwas zorgt ervoor dat de jam goed blijft. In de prehistorie wisten ze dit al!
  • Pectine is een verdikkingsmiddel voor jam en yoghurt. Van nature hebben sommige vruchten veel pectine, namelijk diverse bessen (aalbes, kruisbes, rode bes, zwarte bes), appel, braam, citrusvruchten, kweepeer en pruim (per soort verschillend). Vruchten met weinig pectine zijn aardbei, abrikoos, ananas, druif, framboos, kers, meloen, peer, perzik, pruim (verschilt per soort) en rabarber. Door pectine toe te voegen aan pectine-arme vruchten of aan sap maakt de jam dikker net als geleisuiker. Pectine breekt af bij hitte en inkoken werkt dus niet.
  • Tot slot kun je met verschillende vruchten varieren en maak je eigen jam naar keuze! De volgende smaken zijn lekker: aardbeien, appel-vlierbes, bramen, zomervruchten (aardbeien-blauwe bessen-frambozen), pompoen, pruimen-bosbessen.

Tekst: Nadine Lemmers en Sharon Fuhren.
Foto’s en het bereiden: Sharon Fuhren.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.