Olmeekse hoofden in Villahermosa, Mexico

0
2996

Iedereen kent de beroemde culturen uit Midden Amerika: de Azteken, de Maya’s, de Tolteken, de Mixteken, de Zapoteken en anderen. Een minder bekende cultuur is die van de Olmeken. Deze cultuur heeft de basis gelegd voor al die andere beroemde culturen van Midden Amerika. Het is een cultuur waarvan nog niet heel veel bekend is. Wat wel bekend is dat ze ongeveer 1200 v.Chr. bijzondere dingen deden zoals een schrift ontwikkelen met symbolen, een balspel, het concept nul, beeldhouwwerk en meer. Allerlei zaken die de opvolgende culturen overnamen.

De Olmeken woonden vooral in het moerasgebied langs de Golf van Mexico in de tegenwoordige deelstaat Tabasco. Vandaar hebben ze zich naar een groter gebied verspreid. Hun invloed was enorm en dat zien we terug in de culturen die daarna kwamen.

De kern van het Olmeken gebied ligt in de deelstaat Tabasco in Mexico aan de kust van de Golf van Mexico
Parque Museo la Venta

De Olmeken zijn vooral bekend geworden vanwege grote stenen hoofden die op allerlei plekken in de Tabasco provincie werden gevonden.

La Venta in de deelstaat Tabasco was een van de hoofdkernen waar de Olmeken hun cultuur naar een hoogtepunt (tussen 800 en 400 v.Chr.) brachten. Andere hoofkernen waren San Lorenzo (tussen 1200 en 900 v.Chr.) en Tres Zapotes (niet ver van La Venta met een cultuur die tot 400 v.Chr. bloeide). Vanaf 400 v.Chr. was de Olmeekse cultuur over het hoogtepunt heen en namen andere culturen die rol over.

Grote stenen hoofden

Op diverse plekken in het Olmeken gebied zijn grote tonnenzware hoofden van bazalt gevonden. In totaal zijn er 17 gevonden die op diverse plekken liggen. Bij opgravingen in La Venta, een van de vroegere hoofdkernen van het Olmekengebied, zijn een aantal gevonden. Een drietal liggen nu in Parque Museo La Venta dat een onderdeel is van het Museo de La Venta in de deelstaat Tabasco in Villahermosa. In dit museum is een mooie archeologische collectie van de Olmeken te vinden waaronder 33 scupturen van de Olmeken: een aantal grote stenen hoofden, altaren en andere beelden. De stenen hoofden en andere beelden zijn hierheen gebracht in de jaren vijftig toen in het Olmeken gebied oliebedrijven hun werk gingen doen. Er is toen besloten om de beelden naar een nieuwe plek in Villahermosa te brengen om ze veilig te stellen.

Adres Parque Museo La Venta

Boulevard Adolfo Ruiz Cortines s/n, Jesus Garcia, 86040 Villahermosa, Tab., Mexico

Ingang van het Parque Museo La Venta in Villahermosa

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.