Orange, een Romeinse stad in Frankrijk

0
2551

Orange is een stad in de Franse Vaucluse. Nederland heeft een historische binding met Orange evanwege het Huis Oranje-Nassau. IN 1544 erfde Willem van Nassau deze stad van zijn neef Rene van Chalon en werd hij prins van Orange (Oranje). Maar dat is niet de reden van dit artikel. Het gaat hier om het Romeinse verleden van de stad. Er staan twee gebouwen in de stad uit de Romeinse periode die beiden op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. Dat zijn het Romeinse theater van Orange en de Triomfboog.

Het theater

Het theater is gebouwd in de 1ste eeuw n.Chr. en is ontworpen voor het Gallo romaanse publiek, en vanaf deze plek werd de Romeinse cultuur en taal verbreid. 8000 toeschouwers konden de treurspellen, komedies, maar ook voorstellingen bijwonen met dans, acrobatiek en jongleren. In 391 n.Chr werd het theater gesloten omdat de kerk bezwaar maakte tegen de ‘onzedelijke’ voorstellingen. Daarna verviel het theater en werd niet meer gebruikt tot het later gedurende de Franse Revolutie als gevangenis werd gebruikt en later in de 19e eeuw als theater. Er zijn nu weer 7000 plaatsen voor bezoekers.

Het theater is een van de best bewaarde Romeinse theaters in de wereld. Vooral de scènemuur. is indrukwekkend. Deze gevel (37 m hoog bij 107 m lang) werd door de Zonnekoning als de mooiste muur van zijn koninkrijk beschouwd.

Momenteel wordt er het operafestival Chorégies d’Orange gehouden, een wereldberoemd operafestival, en Romeinse schouwspelen.

Triomfboog

De boog is gebouwd in de regeerperiode van Augustus (63 v.Chr. – 14 n.Chr.). Hij is gebouwd ter ere van de veteranen van de Gallische Oorlog en het tweede legioen. Later werd de boog gereconstrueerd in opdracht van keizer Tiberius, ter ere van overwinningen van Germanicus Julius Caesar op de  Germanen in het Rijnland.

De boog is versierd met reliëfs van diverse militaire onderwerpen, zoals zeeslagen en de strijd tegen Germanen en Galliërs. Op een van de afgebeelde veldslagen is een soldaat te zien die een schild, met daarop het wapen van het Legio II Augusta, vasthoudt.

Onderkant van de boog

Bronnen

Wikipedia Triomfboog

Wikipedia Theater

 

 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.