Een van de mooiste mayasteden ligt in de Mexicaanse deelstaat Chiapas. Het is een veel bezochte plek in Mexico, dat is vooral omdat deze Mayastad heel idyllisch midden in het oerwoud ligt.

Maar een klein gedeelte is opgegraven

De stad is voor het eerst beschreven in 1567 door de Spanjaarden die het gebied introkken. Daarna is er lang niets gebeurd. Pas sinds de 18e eeuw is bekend dat het een grote stad moet zijn geweest. Meer en meer mensen kregen interesse, maakten kaarten en deden links en rechts kleine opgravingen die niet altijd een archeologisch doel hadden. Serieuze opgravingen zijn echter pas sinds de jaren veertig in de vorige eeuw gaande. Archeologen zijn er nog altijd aan het werk en dat zal ook nog wel een tijdje het geval zijn want er is nog maar 2,5 km2 opgegraven. De schatting is dat dat nog maar 10% van het totaal is. Als je wat verder het gebied in wandelt zie je nog allerlei heuvels met losse stenen. Iedere heuvel is een gebouw dat nog onderzocht moet worden. De schatting is dat er nog wel 1000 gebouwen te onderzoeken zijn.

Op diverse stenen in de tempels zijn tot nu toe meer dan 200 teksten gevonden. Daarmee heeft Palenque van alle Mayasteden de meeste teksten opgeleverd.

Een aantal van de vele inscripties die zijn gevonden in Palenque. Deze zijn te zien in het museum.

Pakal de Grote

In 1952 vindt de Franse archeoloog Alberto Ruz L’Huillier een verborgen gang onder een grote steen in de vloer van de Tempel der Inscripties. De steen trok zijn aandacht omdat hij niet was ingemetseld en met twee stenen ‘pluggen’ was vastgemaakt. Via een lange inwendige trap vindt hij na 7 jaar zoeken eindelijk de tombe. In de tombe ligt een skelet met een dodenmasker. Er wordt nu gedacht dat dat de beroemde heerser  K’inich Janaab Pakal (van 615-683 n.Chr.) – ook wel Pakal de Grote genoemd- is. Het is een van de weinige skeletten van heersers die gevonden is in een Maya tempel.

Tempel der Inscripties waarin de tombe van Pakal de Grote is gevonden.

In 1994 wordt in Structuur XIII het graf gevonden van een vrouw. Dit gebouw ligt het dichtst naast het graf van Pakal. Zij wordt de Rode Koningin van Palenque genoemd, omdat ze werd gevonden onder een laag rode sulfiet. Naast haar lagen talloze juwelen, waaronder een dodenmasker van jade. In de hoeken van de tombe werden nog twee skeletten gevonden, van een vrouw en een kind. Maar de grote vraag is wie de koningin was? Mogelijk was het Pakal’s vrouw, uit DNA-testen blijkt in ieder geval dat het niet zijn moeder is geweest.

Paleiscomplex

De gebouwen

De meeste hoofdgebouwen staan dicht bij elkaar: Tempel der Inscripties, het paleiscomplex, het grote plein en vele kleinere tempels en wooncomplexen.

De eerste gebouwen zijn in de 3e eeuw n.Chr. neergezet. De bloeitijd waarin de grootste gebouwen zijn neergezet was tussen 600 en 800. Na 800 woonden er minder en minder mensen en op een gegeven moment was het voorbij met Palenque. Het oerwoud nam de stad over en verdween onder het groen, totdat de Spanjaarden kwamen.

Palenque, het paleis

Museum

Vlakbij Palenque is een museum gebouwd waar meer informatie is te vinden over de Mayastad (Museo de Sitio de Palenque “Alberto Ruz Lhuillier”). Let ook vooral op de flora en fauna rondom Palenque. Toekans, brulapen, oerwoudreuzen, bromelia’s en nog veel meer groeit en beweegt om je heen.

Palenque staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO

Palenque, het paleis
Tempel der Inscripties, Palenque

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.