Priene, een oude Griekse stad in Turkije

0
2339

Niet heel ver van de bekende badplaats Kusadasi ligt de oude Griekse stad Priene. Het gebied is gecreeerd door de rivier de Meander (waar het Nederlandse woord meanderen vandaan komt). Deze rivier zorgde er in het verleden voor dat er zoveel slib werd aangevoerd dat de havens verzanden en telkens weer verplaatst moesten worden. Het eerste Priene, uit de 10de eeuw v.Chr. ligt nu begraven onder tonnen slib in de vlakte onder aan de heuvel. Rond 350 v.Chr. werd er een nieuwe stad gesticht op de hellingen van het Mycalegebergte. Alexander de Grote bezocht deze stad en deed hun een uniek aanbod: hij zou de tempel van Athena op zijn kosten verder laten voltooien, met als voorwaarde dat het gebouw zijn naam zou dragen. De bewoners van Priene accepteerden het aanbod en kregen een mooie tempel voor niets. Op het hoogtepunt woonden er tussen de vier- en zesduizend mensen.

In de Romeinse tijd verloor Priene zijn economische positie door de verzanding van de haven. Omdat er geen geld meer was voor grote gebouwen en de stad haar prominente positie verloor zien we hier nog een Griekse stad, zonder veel Romeinse invloeden. Een opvallend kenmerk van Priene is de stadsplattegrond. Een goed geordend wegennet doorkruist de stad, met loodrecht op elkaar staande straten zodat er een dambordpatroon is ontstaan.

Priena, niet ver van de beroemde badplaats Kusadasi in West Turkije Kaart Google Maps

Bezoek aan Priene

Je komt de stad binnen door de noordwestelijke poort. Het eerste monument van belang is het kleine theater (3e eeuw v.Chr.). Omdat de Grieken de boogconstructie niet kenden hadden zij altijd voor hun theaters een heuvel nodig om tegenaan te bouwen. Opvallend zijn de troonzetels op de eerste rij, die speciaal gereserveerd waren voor de priesters. De 12 Dorische halfzuilen van de zuilengang van het toneegebouw zijn opmerkelijk goed bewaard gebleven.

Restanten van het theater
Zetel voor de priesters

Als je verder doorloopt kom bij het belangrijkste bouwwerk, de Athena tempel, met vijf gereconstrueerde Ionische zuilen. Deze tempel staat model voor de klassieke Ionische tempelbouw.

Restanten van de Athena tempel
Details van de Ionische zuilen van de tempel van Athena

Tussen de tempel en het theater loopt een weggetje omhoog naar een rotspunt waar de overblijfselen van de oudste tempel van Priene liggen.

Verder zijn er nog een agora (marktplein), een raadzaal, een stadion en een gymnasium te bewonderen.

Overal liggen restanten van gebouwen zoals deze onderdelen van zuilen.
Je ziet zeer zeker hagedissen tijdens een wandeling door het complex
Overal zie je restanten van oude bebouwing en aardewerk.
Stukken waterbuizen, dakpannen en andere bouwelementen uit de Grieks/Romeinse periode

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.