Tempel van Artemis (Efeze). Adam Carr at the English Wikipedia [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via Wikimedia Commons

In Efeze stond een van de zeven wereldwonderen van de antieke wereld: het Artemision of de Tempel van Artemis. De tempel ligt vlakbij Selçuk (Turkije).

De tempel van Artemis in volle glorie. Zee Prime at cs.wikipedia [GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC BY-SA 2.5], from Wikimedia Commons

De oorsprong

De tempel is rond 550 v.Chr. gebouwd ter ere van de godin Artemis. Onderzoek door Hogarth vooraf aan WOI leverde de grondsporen van drie tempels op: A, B en C. Nieuw onderzoek geeft aan dat de oudste sporen al uit de bronstijd dateren. De vierde en een na laatste tempel D is gebouwd in marmer. De bouw hiervan startte in 560 v. Chr. o.l.v. koning Croesus van Lydië. De bouw heeft 120 jaar geduurd en verliep moeizaam door de vele marmeren zuilen in twee rijen. Het dak was gemaakt van cederhout. De tempel werd beschreven door Plinius de Oudere. Op 21 juli 356 v.Chr. brandde de tempel af door toedoen van Herostratos en op het puin wordt een nog mooiere tempel met stenen dak gebouwd: tempel E. In het jaar 262 werd de tempel opnieuw in brand gestoken door de Goten en ook deze tempel werd herbouwd. In 401 werd het gebouw weer vernietigd, maar de stenen werden hergebruikt. In de Aya Sofia in Istanbul staat nog acht donkergroene pilaren die oorspronkelijk uit de tempel komen. De plaats zelf toont nog een zuil. In het British Museum worden stukken van de tempel bewaard. Opgravingen hebben duizenden voorwerpen opgeleverd, waaronder (fragmenten van) beelden, munten en sieraden.

Artemis of Ephesus
Beeld van Artemis van Efeze met de dierenriem rond haar hals. By QuartierLatin1968 QuartierLatin1968 [CC BY-SA 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons.
Er staat helaas niet veel meer op de locatie.
Restanten van de Tempel van Artemis

Adres

Tempel van Artemis, Atatürk Mh., Uğur Mumcu Sevgi Yolu No:3, 35920 Selçuk/İzmir, Turkije

Vorig artikelMachu Picchu, een van de meest bijzondere archeologische locaties wereldwijd
Volgend artikelKilmartin Glen in Scotland Home to 800 ancient monuments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.