Tempelcomplex Ggantija op Gozo

0
1677
Ggantija tempels op Gozo
Ggantija tempels op Gozo

Malta is een el dorado voor een liefhebber voor archeologie. Zo kwamen we al snel tot de conclusie dat Malta en het kleinere eiland Gozo niet in ons lijstje mochten ontbreken. We wisten dat hier bijzondere prehistorische tempels moesten zijn waaronder die van Hagar qim en Mnajdra, en dat het een land is met een boeiende geschiedenis. Vele culturen hebben op Malta gewoond, zoals de Feniciërs, de Romeinen, de Arabieren, de Normandiers, het koninkrijk Aragon, de Johannieters, de Fransen en de Engelsen. Een plek waar de hele geschiedenis samen komt is in de hoofdstad Valletta, de stad staat dan ook niet voor niets op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Andere tempels op Malta en Gozo zijn die van TarxienHagar Qim en Mnajdra

In het zuidwesten van Malta komen daarnaast ook nog vreemde karrensporen voor die zeer de moeite waard zijn om te bezoeken. Dit gebied heet Clapham Junction.

Tempelcomplex Ggantija is het tempelcomplex met de rode stip onder op het eilandje Gozo ten noorden van Malta

Tempelcomplex Ggantija

Het tempelcomplex Ggantija ligt op het eiland Gozo. Er gaat ieder uur een veerbootje van Malta naar Gozo dus je kunt er gemakkelijk komen. Dit zijn de oudste tempels van Malta en Gozo, ze dateren uit de periode 3600-2500 voor Christus. Het complex is opgegraven in 1827. Tijdens de opgraving werden meerdere venusbeeldjes gevonden. Ze hebben waarschijnlijk te maken met een vruchtbaarheidscultus, vermoedelijk een moedergodincultus. Lang werden ze tot de oudste megalithische tempels van de wereld gerekend. Dat was totdat in Turkije de tempels van Gobekli Tepe werden gevonden. Die zijn maar liefst 12.000 jaar oud.

Plattegrond Ggantija tempels op Gozo
Plattegrond Ggantija tempels op Gozo
Ggantija tempels op Gozo
Ggantija tempels op Gozo
Ggantija tempels op Gozo
Ggantija tempels op Gozo
Ggantija tempels op Gozo
Ggantija tempels op Gozo
Ggantija tempels op Gozo
Ggantija tempels op Gozo
Ggantija tempels op Gozo
Ggantija tempels op Gozo
Ggantija tempels op Gozo
Ggantija tempels op Gozo

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.