Tikal in Guatemala, een van de mooiste Maya steden

0
1646

In het noorden van Guatemala ligt midden in een enorm oerwoud de Maya stad Tikal. Het is een van de meest bijzondere archeologische locaties in de wereld. Een klein gedeelte, slechts 20%,  van de stad is maar opgegraven. De meeste bezoekers komen alleen in het centrale gedeelte waar de opgegraven en gerestaureerde tempels en andere gebouwen liggen maar ga vooral eens wandelen op de kleine paadjes in de directe omgeving. Overal zie je heuvels met steenblokken omringd met boomwortels. Iedere heuvel is een nog niet opgegraven gebouw. Duizenden liggen nog te wachten op archeologen. Niet alleen de ruines zijn de moeite waard, kijk en luister vooral naar de vele dieren in het oerwoud zoals brulapen, toekans, kolibries en meer. Als je houdt van mysterieuze plekken waar de geschiedenis overal om je heen te vinden is dan is dit een echte aanrader.

Tikal ligt midden in het Nationaal Park Tikal met een totale oppervlakte van 576 km2. Het gebied staat sinds 1979 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Tikal in Noord Guatemala. Kaart Google Maps

Tikal, een van de grootste Maya steden 

Met een bebouwd oppervlak van meer dan 64 km2 behoort Tikal tot de grootste steden van het Maya gebied. Het centrale gebied beslaat 16 km2 waar meer dan 3000 afzonderlijke gebouwen, tempels en plaza-groepen staan. Geschat wordt dat er tijdens het Klassiek (200 v.Chr. – 900 n.Chr.) meer dan 50.000 mensen hebben gewoond. De metropool was bewoond tussen 800 v.Chr. en 900 n.Chr. De vroegste architectuur stamt uit de vierde eeuw v.Chr. In het centrale gedeelte en de noordkant van de stad (de bestuurscentra van de stad) woonden de elite, enkele van de heersers vonden hier hun laatste rustplaats.

Van het preklassiek tot in de 9de eeuw hebben 39 heersers de stad bestuurd en met andere plaatsen zoals Uaxactun, Naranjo, Caracol en Calakmul, gestreden om de politieke en economische macht in de centrale Peten (de naam van het noordelijke gebied van Guatemala). In het Vroeg-Klassiek (200 n.Chr. – 500 n.Chr) verschijnen invloeden van de Midden-Mexicaanse metropool Teotihuacan op de architectuur en de iconografie. De Mexicanen stichtten zelfs een nieuwe dynastie door een edelman uit Teotihuacan op de troon te zetten. Gedurenden het Klassiek nam de betekenis van Tikal in de Peten alsmaar toe, wat leidde tot conflicten met andere groeiende metropolen. De rivaliteit bereikte een hoogtepunt in het Laat-Klassiek met de gevangenneming van de heerser van Calakmul, Yuknoom Yich’aak K’ak (686-695 v.Chr) door de heerser van Tikal, Jasaw Chan K’awiil (682-734 n. Chr.)

Ontdekking van Tikal

Tikal werd pas in 1848 herontdekt door een team Guatemalteekse ontdekkingsreizigers. De eerste grootschalige archeologische opgravingen begonnen in de jaren 50 van de 20e eeuw. Enkele beroemde tempels en gebouwen zijn de Piramide van de Grote Jaguar en het Paleis van de Edelen. Samen met aartsrivaal Calakmul is Tikal een van de beste voorbeelden van Maya-architectuur in Petenstijl.

Meer informatie over de Maya’s zie http://www.mayasite.nl/

In het omringende oerwoud zie je veel dieren waaronder meerdere soorten Toekans.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.