Tula, een Toltekenbolwerk in Mexico

0
1803

De Tolteken is de naam van een volk die van de tiende tot de twaalfde eeuw in een groot gedeelte van het centrale gedeelte van Mexico woonde. Ze domineerden in die tijd in dit gebied. Ze waren zeer invloedrijk, er zijn objecten gevonden van New Mexico in de huidige VS tot aan Costa Rica. Er is nog niet heel veel bekend van dit volk. Veel is nog onzeker. Zo wordt gedacht dat ze mogelijk een van de volken is geweest die de val van Teotihuacan op hun geweten hebben.

Locatie Tula. Kaart Google Maps

Een van de belangrijkste steden van de Tolteken was Tula, in de Tula vallei, 75 km ten noordwesten van Mexico City. Het ligt op een hoogte van 2000 meter. De eerste gebouwen in de Tula vallei zijn gebouwd in 400 v.Chr. Tula was op zijn hoogtepunt, toen de Tolteken hier woonden, tussen 900 en 1150. Het was toen 14 vierkante kilometer groot. Het gebied stond zeer waarschijnlijk eeuwenlang onder controle van de belangrijke stad Teotihuacan. Toen deze stad viel kwam Tula op als belangrijke stad en werden de Tolteken het overheersende volk in het gebied. Er woonden op het hoogtepunt ongeveer 60.000 mensen in de stad en directe omgeving.

Het belangrijkste bouwwerk is de piramide van Quetzalcoatl. Boven op deze piramide staan vier bazalten beelden van vier meter hoog. De beelden stellen Tolteekse soldaten voor. De stad is gevallen in het jaar 1150. Waarschijnlijk is klimaatverandering een belangrijke reden geweest waardoor de stad niet langer bestaansrecht had als belangrijkste stad in het gebied. Andere volkeren trokken vervolgens het gebied in. Het ceremoniele centrum is in de 12e eeuw platgebrand. Toch is het nooit helemaal verlaten. Toen de Spanjaarden het gebied binnentrokken woonden er nog veel mensen in de stad en was er nog allerlei bedrijvigheid.

Tussen 1950 en 1970 is er veel onderzoek gedaan in het gebied. Toch is er nog altijd niet heel veel bekend. Zo is er bijv. nog geen goede archeologische kaart van het gebied en is nog niet bekend waar gebouwen hebben gestaan en waar de grenzen van de stad lagen. Het onderzoek is nog altijd gaande.

Bij de ingang is een museum waar het verhaal van Tula en de Tolteken wordt verteld.

De piramide van Quetzalcoatl met op de top de vier beelden van vier meter hoog
Een van de vier beelden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.