Aan de Yucatan kust van Mexico ligt de oude Mayastad Tulum. Vanwege de prachtige ligging is dit een veel bezocht en gefotografeerde plek. Niet alleen het archeologische verhaal met alle overblijfselen is imposant maar ook de fauna en flora. Je loopt er letterlijk tussen de leguanen. Overal zie je de tot meer dan een meter grote dieren lopen.

Kaart Google Maps
Leguanen kom je overal tegen, ze worden meer dan een meter lang

Tulum, een strategische handelspost

Tulum werd gebouwd op een plateau boven de Caribische Zee en stamt uit de postklassieke periode (de laatste fase van de Maya’s). Deze stad werd toentertijd Zama genoemd, wat ochtendrood betekent. Het was een belangrijke handelspost aan de route naar andere plaatsen in het Caribisch gebied en het centrum van Mexico.

El Castillo
El Castillo vanaf de kust

De eerste inscriptie in Tulum dateert uit 564 maar de bloeiperiode van de stad was van de elfde tot de vijftiende eeuw. Het is de enige Maya nederzetting aan zee. Toen de Spanjaarden kwamen had het niet meer de grote betekenis die het tijdens de hoogtijdagen van de Maya’s had maar er woonden nog altijd mensen. In de 19e eeuw is er een grote opstand geweest tegen de witte grootgrondbezitters. Het complex fungeerde toen als een toevluchtsoord. Helaas zijn in deze oorlog vele Maya’s gestorven.

Links El Castillo. Rechts Templo de los Frescos

Er zijn nog 60 gebouwen in het complex die allen nog in redelijke staat verkeren. Een van de mooiste gebouwen is de Templo de los Frescos die je direct na de ingang tegenkomt. Andere bezienswaardige gebouwen zijn de Casa de las Columnas (te herkennen aan de zuilen), het Gran Palacio en het Casa del Halach (huis van de grote heer).

Het belangrijkste gebouw staat pal aan de kust en duidelijk herkenbaar. Deze wordt het Castillo genoemd. Boven op dit gebouw staat een tempel. Dit gebouw heeft tevens als een vuurtoren gediend.

Op vele bouwwerken zie je een figuur staan, dat is Dios Descendente, de ‘omlaag’ stortende god’ met zijn hoofd omlaag, benen gespreid en met zijn gevederde armen voor zijn borst gevouwen.

Overal zie je leguanen lopen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.