Vlakbij het Wallonische dorp Spiennes (Belgie), ten zuiden van Mons liggen vuursteenmijnen uit de nieuwe steentijd. De mijnen worden toegeschreven aan de Michelsbergcultuur en worden gezien als een van de grootste en oudste vuursteenmijnen in Noordwest-Europa. Het vuursteen werd gewonnen op diverse manieren, vervolgens bewerkt en tenslotte geëxporteerd. Sinds 2000 staan de mijnen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In 2015 is het SILEX’S Informatiecentrum geopend.

Spiennes F1JPG
Spiennes. By Jean-Pol GRANDMONT [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons.

Geschiedenis

Zo’n 6.300 jaar geleden beginnen de mensen in de nieuwe steentijd vuursteen te winnen. Tot wel 10 meter diepte werd het vuursteen gewonnen in een gebied van 100 hectares. Ongeveer 4.200 jaar geleden stopte het mijnen. De mijnen werden per toeval ontdekt door de aanleg van een spoorlijn in het jaar 1843. In 1867 startten de eerste opgravingen onder leiding van Briart en de opgravingen vinden plaats tot de dag van vandaag. De opgravingen hebben miljoen vuurstenen afslagen en vele mijngangen opgeleverd. Onder de grond is er een indrukwekkend netwerk van grotten en gangen. 

Minières néolithiques de silex - Spiennes (1)
Neolithische vuursteenmijnen in Spiennes. By Jean-Pol GRANDMONT [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons.

Het vuursteen van knol tot product

De onderzoeken hebben veel inzage gegeven in deze vorm van industrie in de nieuwe steentijd, met name in de gebruikte technieken. De knollen werden gewonnen met vuurstenen pikhouwelen en dan werden de stenen in ruwe vorm van bijlen geslagen. Als laatste werden de bijlen gepolijst. Vele bijlen werden in ruwe vorm (halfproduct) verhandeld en op de plaats zelf gepolijst. Het polijsten maakt de bijlen en dissels sterker. De bijlen werde gebruikt voor het kappen van bos en het bewerken van hout, denk aan houten palen voor huizen en boomstamkano’s.

Spiennes - Minières néolithiques de silex (2)

Vuursteenmijn Spiennes. By Jean-Pol GRANDMONT [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons.

SILEX’S

In het interpretatiecentrum kun je alle verschillende kanten van de archeologische site bekijken. De opgravingen zijn van bovenaf te bekijken. Bij reserveren is het mogelijk tot 9 meter diepte de mijnen te betreden.

Adres

SILEX’S
Rue du Point du Jour, 7032 Mons, België
http://www.silexs.mons.be/

 

Vorig artikelSaqsaywaman, een Incabolwerk vlakbij Cuzco in Peru
Volgend artikelMeekrap: vroeger kleurstof en medicijn, nu goede oplossing voor milieu?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.