Watch Stone op een steenworp afstand van de Standing Stones of Stenness

0
1324
will craig / The Watch Stone, Stenness, Orkney.

De Watch Stone is een menhir oftewel een staande steen vlakbij de Stenen van Stenness tussen het meer van Stenness en het meer van Harray op het eiland Mainland (Orkney, Schotland). Ook deze menhir maakt deel uit het van het Heart of Neolithic Orkney: UNESCO werelderfgoed. De naam komt van het Oudnoorse woord Vatnstein wat steen bij het meer betekent.

Stenness, Watchstone
Watch Stone. By D. Gordon E. Robertson [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) or GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], from Wikimedia Commons.

De steen

De Watch Stone is 5,6 meter hoog, 1,5 meter breed en 0,40 meter dik: kortom de hoogste menhir in dit gebied! Inmiddels is de steen versterkt door metselwerk, maar nog steeds zeer indrukwekkend. De steen zou mogelijk een onderdeel van een stenen cirkel zijn geweest, maar het kan ook zijn dat deze steen onderdeel was van een doorgang van twee stenen tussen de twee stenen cirkels.

Watch Stone, Stenness - geograph.org.uk - 400124
Watch Stone met daarachter de Stones of Stenness. David Wyatt / Watch Stone, Stenness.

Legende van de reus

Over deze steen gaat een volksverhaal de ronde. Zo zou de menhir een versteende reus zijn die een dag van het jaar zijn hoofd buigt om water te drinken uit het meer, namelijk in de nacht van oud en nieuw.

Adres

Watch Stone
Stromness KW16 3JZ, Verenigd Koninkrijk

Bronnen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Watch_Stone

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.