Borstelkrans

0
1688
Clinopodium vulgare
Clinopodium vulgare. By $Mathe94$ [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons

Tot het geslacht Clinopodium (steentijm) behoort borstelkrans (Clinopodium vulgare). Deze plant is een vaste plant die momenteel als zeer zeldzaam op de Nederlandse Rode lijst staat. De borstelkrans is een vaste plant, die behoort tot de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). De geslachtsnaam verwijst naar het Griekse woord voor voetenbankje – de bladeren vormen een bankje voor de bloemen. Van nature is de plant met een hoogte van maximaal 60 cm te vinden in Nederland en de plant geurt naar tijm. De borstelkrans bloeit met donkerroze bloemen van juli tot september. De plant is te vinden tussen gras en struiken op gronden die kalkrijk en droog zijn.

Clinopodium vulgare inflorescence
Clinopodium vulgare . By Doppelbrau [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], from Wikimedia Commons.

Gebruik

De bladeren kunnen worden gebruikt als kruid, maar ook kan er kruidenthee van gemaakt worden. De plant is als verfstof te gebruiken zowel voor een gele als bruine kleur. De plant kent een lange traditie in gebruik in de volksgeneeskunde. In Bulgarije is het gebruikt voor het genezen van wonden en onderzoek toont aan dat de plant een anti-bacteriele werking heeft.

Clinopodium vulgare 2
Clinopodium vulgare. By Franz Xaver [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) or GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], from Wikimedia Commons.

Bronnen

OPALCHENOVA, G. & D. Obreshkova, 1999. Antibacterial action of extracts of Clinopodium vulgare L. curative plant. Drug Development and Industrial Pharmacy 25 (3): pp. 323–328.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.