Comet Stone vlakbij de Ring of Brodgar

0
1224
The Comet Stone with the Ring van Brodgar behind it. By Otter [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons.

De ‘Comet stone’ oftewel komeetsteen is een menhir of staande steen uit de nieuwe steentijd bij het Meer van Stenness. De steen ligt 137 meter ten zuidoosten van de Ring van Brodgar op Mainland, een van de eilanden van de Orkney-eilanden. Ook deze menhir is onderdeel van Heart of Neolithic Orkney: UNESCO Werelderfgoed sinds 1999. De naam zou kunnen duiden op het feit dat de Ring van Brodgar werd gezien als een zon en dan zou de steen eromheen een komeet zijn. De steen is 175 cm hoog, 76 cm breed en 29 cm dik, maar op dezelfde verhoging in het landschap zijn nog twee aanwijzingen voor stenen (nu nog stompen). Deze stenen zouden samen met de komeetsteen een stenen cirkel kunnen hebben gevormd, maar het kan ook zijn dat deze menhir met andere menhirs, waaronder de Watch Stone, een avenue hebben gevormd tussen de Stones van Stenness en de Ring van Brodgar. Volgens de volksverhalen zou de komeetsteen een violist of fluitspeler zijn geweest bij een groep dansende reuzen (Ring van Brodgar).

Comet Stone and Ring of Brodgar 20061217
Comet Stone met daarachter de Ring van Brodgar. By Otter [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons.

Adres

Ring of Brodgar
B9055, Stromness KW16 3JZ, Verenigd Koninkrijk

Bronnen

Wikipedia

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.