De menhir van Dol de Bretagne scheefgeduwd!

0
2669
Menhir van Dol de Bretagne
Dol de Bretagne

In Nederland zijn het de Hunebedden en in Bretagne in Frankrijk de menhirs die als ze in rijen staan ook wel allignements worden genoemd. De meeste daarvan staan in de omgeving van Carnac. Met een beetje tellen kom je met de drie locaties daar op 3000 menhirs en meer op een totale oppervlakte van 4 vierkante kilometer. Gigantisch lange rijen, mannetje aan mannetje zijn zij daar door de prehistorische mens uit bergen van verre vandaan versleept en in Bretagne rechtop geplaatst.

Als je de stripalbums van Asterix en Obélix leest, moet je geloven dat Obélix er iets mee te maken heeft! Dat is natuurlijk onzin. De menhirs zijn 5 000 tot 3 000 jaar v.Chr. opgericht. Dus lang voor de tijd van de Galliërs Asterix en Obélix ! Er zijn veel theorieën, tot aan de meest merkwaardige, die trachten deze prehistorische monumenten te verklaren. Vaak wordt hen een astronomische functie toegedicht. Naast de lange rijen aan menhirs staan er ook midden in het bos of in het veld “eenzame” menhirs van soms 10 meter hoog. Ook die van Dol de Bretagne. Wij waren hier voor het eerst in 2004. We keken onze ogen uit. Een mooie grap die uitgehaald werd, was het omduwen van de menhir. En….dat deden wij. Dat is te zien op bijgaande foto’s. Een grappenmaker heeft ervoor gezorgd dat er een foto kwam waarop te zien was dat de menhir is scheef geduwd. Vernieling van een archeologisch monument? Gelukkig niet. Wel wat je met je computer al niet kan. Dus….. Nepnieuws!

Hieronder een filmpje van de Menhir van Dol de Bretagne: https://www.megalithicbuilders.com/europe/france/dol-de-bretagne-menhir-de-champ-dolent

Je moet hard duwen om er beweging in te krijgen
Menhir Dol de Bretagne
Een poging om de menhir om te duwen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.