De roos: mooi en lekker!

0
2454

Het geslacht Rozen (Rosa) kent in het wild ongeveer 300 soorten bloemplanten. Van nature groeien rozen op ruigtes en de planten zijn sterk en taai. In Nederland kennen we de volgende soorten: Behaarde struweelroos (Rosa caesia), Beklierde heggenroos (Rosa tomentella), Berijpte viltroos (Rosa sherardii), Bergroos (Rosa glauca), Bosroos (Rosa arvensis), Duinroos (Rosa pimpinellifolia), Egelantier (Rosa rubiginosa), Heggenroos (Rosa corymbifera), Hondsroos (Rosa canina), Kale struweelroos (Rosa dumalis), Kaneelroos (Rosa majalis), Kleinbloemige roos (Rosa micrantha), Kraagroos (Rosa agrestis), Rimpelroos (Rosa rugosa), Schijnegelantier (Rosa columnifera), Schijnheggenroos (Rosa subcollina), Schijnhondsroos (Rosa subcanina), Schijnviltroos of ruwe viltroos (Rosa pseudoscabriuscula), Vilt- of bottelroos of (Rosa villosa) en Wigbladige roos (Rosa elliptica). Van deze soorten zijn de duinroos, de egelantier en hondsroos de bekendste.

Rosa canina 6
Hondsroos. By Sakurai Midori [CC BY-SA 2.1 jp (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.1/jp/deed.en), GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], from Wikimedia Commons.

Gebruik van prehistorie tot nu

De bloemen zijn eetbaar en de bladeren worden verwerkt in parfum en ijs, maar ook gebruikt voor medicinale toepassingen. Van de vruchten, de zogenaamde rozebottels, is jam en siroop te maken. De vruchten zijn rijk aan vitamine C, pectine en looistoffen. Meestal wordt de vrucht van de hondsroos gebruikt. Bloemknoppen en bladeren zouden aansterkend, laxerend en wondhelend werken. De kleurstof in de rozen is een indicator voor zuur en base.

Rosa canina fruit (35)
Rozebottels van de hondsroos. By Andrea Moro [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons.

Hondsroos

De Hondsroos komt van nature in Nederland voor en staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als algemeen en stabiel of toegenomen. De hondsroos komt algemeen voor en houdt van vochtige gronden. Vroeger was de struik veel te vinden in houtwallen en hielp door de stekels om vee niet door de wallen te laten lopen. De hondsroos kan 5 meter hoog worden met lange hangende takken. De takken hebben naar achter gebogen stekels en prachtige bloemen. De struik bloeit in juni en juli met roze tot witte bloemen met een heerlijke geur en draagt in het najaar de rozebottels. Het poeder van de vruchten zou pijn verminderen bij artrosepatienten.

Rosa rubiginosa (pink)
Egelantier. By HitroMilanese [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], from Wikimedia Commons.

Egelantier

Van nature komt de egelantier of ook wel bottelroos voor in Nederland en staat tevens op de Nederlandse Rode lijst van planten als algemeen voorkomend en stabiel of toegenomen. De egelantier groeit in bossen, aan bosranden, in heggen, langs rivieren, stranden en bermen en op openliggende terreinen. De struik wordt maximaal 2,5 meter hoog. De takken kunnen wel of niet gestekeld zijn en de bladeren hebben kliertjes (wanneer je eroverheen wrijft of het blad kneust, komt een appel- of wijngeur vrij). De struik bloeit in juni en juli met roze tot rode bloemen. De struik wordt veel gebruikt in heggen. In de middeleeuwen stond deze roos symbool voor de liefde.

20140110Rosa rubiginosa1
Vruchten van de bottelroos. By AnRo0002 [CC0], from Wikimedia Commons.

Bronnen

VAN GINKEL, J., 2016. Blij met bomen. Het Drentse Boek, Beilen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.